Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Nalezen pavouk ze světa Harryho Pottera

Je tady středa a je tak opět čas na novinky z vědy. Dnes se podíváme na jednoho velmi speciálního tvora a také na konkrétní událost, která vyděsila obyvatele New Yorku toto léto.

Pavouk pojmenovaný po Godricu Nebelvírovi

Ze světa Harryho Pottera přímo do našeho mudlovského prostředí proklouzlo jedno z fantastických zvířat. Konkrétně pavouk, který dostal jméno Eriovixia gryffindori. Je vám jeho jméno povědomé? Ano, byl pojmenován po jednom ze zakladatelů Bradavické školy čar a kouzel. Proč?

Na vině je jeho tvar, který připomíná rozřazovací klobouk, který podle slavných příběhů patřil právě Godricu Nebelvírovi (v originále Griffindor). Pavouk byl nalezen v horách Západního Ghátu, tedy v jižní Indii a sama J. K. Rowllingová byla zprávou o jeho novém jméně dojata. „Jsem velmi poctěna. Gratuluji k objevení dalšího fantastického tvora,“ napsala spisovatelka na svém Twitteru.

 

Záhada newyorských zombie odhalena – byli zkouření

Scéna jako z hororového filmu se naskytla lidem v New Yorku letos 12. července. Třicet vrávorajících lidí, kteří šoupali nohama a ruce jim bezvládně vlály kolem těla, se v ten den procházelo po Brooklynu a čas od času vydávali velmi strašidelné a naříkavé zvuky. Dokonce i místní byli velmi vyděšeni, a to jsou Newyorčané zvyklí na leccos.

Nikdo nevěděl, proč se tito lidé chovají tak podivně. Samozřejmě první, co každého napadne, je vliv drog. Ano, samozřejmě. Tito „zombie“ byli pod vlivem. Vlastně byli zkouření marihuanou nebo spíše jejím speciálním laboratorně upraveným vzorkem, který má zesilovat její účinky. A to se doopravdy povedlo. Co je ale zajímavé, je fakt, že takto upravené druhy marihuany často mají velmi nepříznivý vliv na srdce, ale v tomto případě byly nepříznivé účinky odbourány. Nyní policie pátrá po zdroji této nové „pochutiny“.

Autoři | Foto Javed Ahmed, Twitter

Štítky Harry Potter, New York, Indie, Twitter, Javed Ahmed, Západní Ghát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA:	Nalezen pavouk ze světa Harryho Pottera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.