Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nájmy v obecních bytech v jihočeských městech se od ledna nezvýší

Větší města v Jihočeském kraji neplánují v příštím roce zvednout nájemné v obecních bytech. Ceny za metr čtvereční se pohybují většinou kolem 50 korun. Vyšší tarif platí v Českých Budějovicích. V krajském městě se částka blíží 70 korunám za metr čtvereční. Výrazné zdražení se většinou netýká ani dalších položek jako například cen za obecní vodu nebo teplo.

„Výše nájemného u nás zůstává stejná. Její úprava je v kompetenci Rady města a v předchozích letech se upravovala pouze o inflaci,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický. Lidé v obecních bytech v Českých Budějovicích platí měsíční nájem 68 korun za metr čtvereční.

V Táboře se tato cena pohybuje v rozmezí od 46 do 58 korun. V podobné relaci platí nájemníci i ve Strakonicích. V Prachaticích stojí nájem obecních bytů 53 korun za metr čtvereční.

Některá města připravují mírné zdražení vody. Ve Strakonicích bude od 1. ledna stát kubický metr vodného 56,61 koruny a stočného 34,50 koruny. Znamená to, že obě položky se zvednou přibližně o korunu. Vyšší ceny za vodu zaplatí i lidé v Prachaticích. Obě položky budou v součtu stát téměř 77 korun, což je o dvě koruny více než letos.

Stejná cena za vodu zůstává v Jindřichově Hradci. V Českých Budějovicích se nebudou ceny určitě měnit v prvním čtvrtletí. O výši ceny od 1. dubna pak bude v únoru jednat městská rada.

V krajském městě se ale určitě zvýší cena tepla. „Domácnosti vytápěné centrálně Teplárnou České Budějovice by změnu neměly významně pocítit,“ uvedl primátor města Jiří Svoboda. V průměru cena stoupne o 1,2 procenta na 592 korun za gigajoule. Zhruba o dvě procenta zdraží i teplo v Písku. Tam lidé zaplatí za gigajoule 595 korun.

V Prachaticích, Jindřichově Hradci a Táboře se cena tepla nezmění. Ve Strakonicích dokonce počítají s tím, že teplo zlevní.

Zdroj ČTK

Štítky metr čtvereční, teplo, České Budějovice, Jihočeský kraj, Strakonice, Prachatice, Tábor, Jiří Svoboda, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájmy v obecních bytech v jihočeských městech se od ledna nezvýší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.