Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si v neděli připomenou pět let od úmrtí prezidenta Václava Havla

Na prezidenta Václava Havla, který zemřel právě před pěti lety, budou v neděli moci lidé zavzpomínat na několika akcích. V Praze se uskuteční čtení z jeho her, zádušní mše ve svatovítské katedrále či večerní pochod na Hrad. Politika a dramatika připomenou ale i krátké a ohrnuté kalhoty.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Vzpomínkové akce se konají i v jiných městech. Někde se uskutečnily už v týdnu.

V centru Prahy na Jungmannově náměstí začala v 10:00 akce Svíčka pro Václava Havla, kde se budou číst Havlovy hry. Ukázky z nich přečtou a na prezidenta zavzpomínají jeho někdejší tajemník Vladimír Hanzel, herečka Jitka Smutná, herec Tomáš Hanák či muzikant Václav Koubek. Setkání potrvá do 18:00. Naváže na ně pochod Srdce na Hrad, který vyrazí na Hradčanské náměstí.

V 10:00 začala i zádušní mše ve svatovítské katedrále, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka. Bohoslužbu bude přenášet živě Česká televize.

Potřetí se uskuteční akce Čtení z Havla. V pražském divadle Alfred ve dvoře bude možné od 16:00 do 21:00 slyšet ukázky z Havlových prací. Zájemci budou moci také sami přečíst úryvky, které mají rádi a považují za podstatné. Knihy budou na místě k dispozici.

Prvního prezidenta si mohou lidé připomenout také tím, že budou mít krátké či ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl totiž Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k zapojení vyzývají na sociálních sítích, chtějí tak na hlavu státu vzpomínat s humorem.

Foto David Sedlecký (Wikipedia Commons) | Zdroj ČTK

Štítky Václav Havel, Praha, Pražský hrad, Vladimír Hanzel, Jitka Smutná, Tomáš Hanák, Václav Koubek, okres Trutnov, Dominik Duka, Hrádeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si v neděli připomenou pět let od úmrtí prezidenta Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.