Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třetí ročník projektu #vyletirybka pomáhá čtrnáctileté Barunce Sedláčkové vybrat peníze na odpružená kola

„Jak rybka ve vodě barvami proplouvá, že něco neumí, člověk si namlouvá. Navzdory osudu radostně maluje, pastelkou na papír příběhy čaruje.“ Tak zní úvodní slova nové písně Rybka kapely The Greens, která už třetím rokem s projektem #vyletirybka pomáhá čtrnáctileté Barunce Sedláčkové, jež trpí neuropatií. Nemocí, která jí umožňuje pouze velmi omezený pohyb končetin.

První sloka české verze písně The Fish, kterou kapela nazpívala v loňském roce, přesně vystihuje samotný příběh mladé dívky. Přestože si s ní životní osud nepříjemně pohrál už ve třech letech, chytila za pačesy naději lékařů a s neuropatií naplno bojuje. Navíc si vytvořila svůj barevný svět, ve kterém místo zoufání bere do pusy štětec a maluje veselé obrázky. Od toho se také jejímu stylu říká pusopis.


The Greens – Rybka

„Její velká energie a vždy skvělá nálada nás motivuje, abychom se snažili každý rok přinést něco nového. Před pár týdny jsme například úplně spontánně vymysleli, že na náměstí Přemysla Otakara II. necháme vyletět obří rybku. I díky partnerům a kolemjdoucím lidem se to povedlo, a tak byla růžová rybka vidět snad z celých Českých Budějovic,“ říká s úsměvem kytarista kapely The Greens a autor projektu #vyletirybka Jan Novotný.

Píseň Rybka vznikla na základě četných žádostí lidí o českou verzi The Fish. „Hodně lidí nám psalo, že se jim líbí melodie, ale nerozumí textu. Proto jsme se rozhodli, že ji nazpíváme i v české verzi, akusticky a s klavírem. Původně jsme chtěli natočit videoklip autenticky na jednu kameru, ale nakonec jsme dali přednost profesionálnějšímu zpracování,“ doplňuje zpěvačka kapely Kateřina Matoušková.


YesMan Kiss Jižní Čechy

Loňský výtěžek dosáhl ke 100 tisícům korun a pomohl Barunce s léčbou neuropatie pomocí kmenových buněk. Peníze ze sbírky na konci tohoto roku poputují na nákup odpružených kol pro její invalidní vozík, protože při jízdě s těmi současnými trpí záda čtrnáctileté dívky. Cílem projektu #vyletirybka však není jenom vybrat co nejvíce peněz, ale rozšířit prostřednictvím výzvy s malováním rybky na sociálních sítích informace o příběhu Barunky Sedláčkové mezi co nejvíce lidí.

Třetí ročník projektu #vyletirybka odstartoval první adventní neděli a už se do něj speciálním způsobem zapojila i firma Messer. Její zaměstnanci dostanou jako vánoční přání obrázek malovaný právě pusopisem. Zatím je ještě ve hvězdách, kolik peněz se nakonec povede vybrat. Můžete to však zjistit 22. prosince na náměstí Přemysla Otakara II., kde kapela The Greens při svém koncertu předá Barunce Sedláčkové a jejím rodičům velkou část z letošní sbírky. Neznamená to ale, že už poté přispět nepůjde. Přání se totiž dají plnit nejenom o Vánocích.

Štítky projekt, hudební skupina, peníze, Florida Marlins, Přemysl Otakar II., advent, Kateřina Matoušková, Jan Novotný, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí ročník projektu #vyletirybka pomáhá čtrnáctileté Barunce Sedláčkové vybrat peníze na odpružená kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.