Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rys ostrovid poprvé vyvedl mláďata v Novohradských horách

Rys ostrovid poprvé vyvedl mláďata v Novohradských horách na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Samici se dvěma koťaty zachytila fotopast umístěná v této lokalitě. Rys se v Novohradských horách pohybuje po české i rakouské straně. ČTK to řekla expertka na ochranu velkých šelem ze společnosti Alka Wildlife Tereza Mináriková.

„V Novohradských horách sledujeme rysa ostrovida od jara 2013, ale až nyní se nám podařilo zdokumentovat jeho rozmnožování. V minulosti tu docházelo k častému střídání zvířat, nějakou dobu jsme dokonce neměli žádní záznamy o výskytu rysa,“ řekla.

Sledovaná samice jménem Jiskra podle ní patrně porodila mláďata mezi květnem a červnem. Rys bývá zpočátku velmi opatrný. „Samice až několik týdnů neopouští mláďata. Ta se v jejím doprovodu začnou pohybovat ve volné přírodě až na podzim,“ uvedla.

Dodala, že Alka Wildlife sleduje Jiskru od jejího narození. Na svět přišla před dvěma roky na Prachaticku. Na Šumavě se páry rysů už delší dobu rozmnožují. Tato kočkovitá šelma se v minulosti v České republice vyskytovala ve velké míře. Lidé ji pak téměř vyhubili a ochranáři začali rysa znovu nasazovat do přírody na přelomu 80. a 90. let minulého století. V současnosti žije na rozhraní Česka, Rakouska a Bavorska pouze 60 až 80 jedinců. „Dá se říci, že jediným predátorem rysa je nyní člověk,“ podotkla Mináriková.

Foto Alka Wildlife | Zdroj ČTK

Štítky Novohradské hory, Alka Wildlife, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, příroda, Česko, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rys ostrovid poprvé vyvedl mláďata v Novohradských horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.