Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Místo vyznamenání je Jiří Brady vláčen médii. Má to zapotřebí?

Kauza Jiří Brady a udělení/neudělení státního vyznamenání z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana neutichá. Ba naopak, v posledních dnech vygradovala až do absurdních situací. Tou poslední je stažení z vysílání nového dílu Show Jana Krause na TV Prima, kde byl Jiří Brady se svým synovcem a ministrem kultury Danielem Hermanem hostem.

Televize Prima vsadila na vcelku razantní krok. Ale pěkně postupně. V úterý se v Praze natáčel další díl oblíbené Show Jana Krause. Ještě ve středu na něj na svých webových stránkách TV Prima upozorňovala (dokonce tomu tak je stále!) a v televizi běžela i upoutávka na nový díl. Jenže zásah vyšší moci rozhodl o tom, že „nebyla včas dodána kopie pořadu“, a tak se musela vysílat repríza.

Je zcela jisté, že zdůvodnění má k pravdě docela daleko. Někomu se prostě nelíbilo to, v co se nový díl změnil. Při příchodu do sálu totiž Jiřímu Bradymu a Danielu Hermanovi netleskali jenom diváci na svých sedáčkách, ale také více než třicet lidí, kteří se rozhodli složit muži, jenž přežil dva koncentrační tábory, úctu. Tak jak to měl v plánu i prezident Zeman, dokud se ministr kultury nesetkal s dalajlámou.

Takový čin je naprosto v pořádku. Objevuje se v něm však ALE. Ale proto, že lidé jako Petr Gazdík, Michael Kocáb, Michael Žantovský, Petr Koukal, Tomáš Verner, Janek Ledecký nebo Helena Třeštíková měli sedět v publiku. Klidně v první řadě, ale v publiku. Jiří Brady si zaslouží neutuchající potlesk, ale z celé kauzy, kterou rozjela Kancelář prezidenta republiky, by se neměl stát politický manifest. Ostatně máme pocit, že si něco takového nutně nepřeje ani sám Brady.

Ať už jde o Show Jana Krause nebo třeba zahraniční talk show Jimmyho Fallona či Jimmyho Kimmela, je jasné, že podobné pořady se na komerčních televizích nevyhnou ani politickým tématům. V tomto ohledu je pozvání Jiřího Bradyho a Daniela Hermana správné. Způsob provedení měl ale být stejný jako u jakéhokoliv jiného hosta. Jiřímu Bradymu by se rozhodně dostalo úplně stejného potlesku. Už jen kvůli tomu, že Kancelář prezidenta republiky, Jiří Ovčáček, Jindřich Forejt a další absolutně ztratili svůj morální kredit. Definitivně.

Svou roli absolutně nezvládla dramaturgie pořadu, potažmo programový ředitel TV Prima. Pořad buď měl být vysílán, protože Show Jana Krause prostě neopomíjí i politická témata, anebo mělo být férově zdůvodněno, proč došlo ke stažení nového dílu, ačkoliv je na něj stále upozorňováno. Vymlouvat se však na včasné nedodání kopie, které se evidentně nikdy ještě nestalo, je trapné a dětinské. Každopádně doufáme, že ti, kteří nyní stojí po boku Jiřího Bradyho, mu za pár let popřejí všechno nejlepší k narozeninám...

Autoři | Foto repro Show Jana Krause

Štítky Jiří Brady, TV Prima, Show Jana Krause, Daniel Herman, Miloš Zeman, Kancelář prezidenta republiky, vyznamenání, Praha, Jimmy Kimmel, Tomáš Verner, Helena Třeštíková, Michael Žantovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Pani Reinová uvedla správně diagnózu, jen bych tam ještě doplnil kult osobnosti a už to opravdu připomíná něco nebo někoho.

Pondělí, 31. října 2016, 01:17Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Pane Matoušku, pan Brady není strýcem D. Hermana. Otec Jiřího Bradyho, Karel, měl bratra Viktora. Viktorova dcera je matkou ministra kultury Daniela Hermana. Jiří Brady tedy není Hermanovým strýcem, ale vzdálenějším příbuzným – bratrancem Hermanovy matky. Dle mého mínění je aféra uměle vyvolána pro další tažení proti panu prezidentu, který byl k nelibosti klubu Kočičí pracky, zvolen většinou obyvatel ČR. Vypadá to, že s Váma proklamovanou ztrátou morálního kreditu a to definitivní, to nebude tak žhavé. Je zajímavé, že u jiných politiků a není jich málo, na nějaké ztrátě morálního kreditu nezáleží.

Pátek, 28. října 2016, 11:33Odpovědět

Frodo kocour

Pane Es Tebane, proč udělali? P. Brady evidentně idiotem byl už dávno. Nebo vám přijde normální jet si kamsi pro metál aniž byste měl pozvání? Pokud vím, tak p. Brady už medaili dostal, měl by tedy vědět, že to není tak, že mu synovec pošle mail a on naskočí na éro a jde klepat na Hrad. Pro vyznamenaného je VŽDY připraveno OFICIÁLNÍ pozvání. Telefonicky se předem mohou dohodnout detaily typu jste zdráv a můžete přijet a podobně. Pokud p. Brady žádné pozvání nemá, pak není co řešit, vola z něj neudělali, už jím byl.

Čtvrtek, 27. října 2016, 21:18Odpovědět

KOMENTÁŘ: Místo vyznamenání je Jiří Brady vláčen médii. Má to zapotřebí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.