Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Změní se osud norků a lišek na farmách? Novela zákona jde do prvního čtení!

Návrh zákona, který by vedl k ukončení provozu stávajících devíti kožešinových farem, půjde během aktuální schůze Poslanecké sněmovny do prvního čtení. Návrh podepsalo padesát poslanců ze šesti poslaneckých klubů. Přestože se zákazem kožešinových farem dlouhodobě sympatizuje laická i odborná veřejnost a to na lokální i celoevropské úrovni, očekává se během projednávání bouřlivá debata.

Cesta k zákazu kožešinových farem je ještě dlouhá, jelikož legislativní proces přijetí novely zákona na ochranu zvířat proti týrání je teprve na svém začátku. Nicméně česká veřejnost od politiků řešení této otázky vyžaduje. Doufejme, že se Česká republika brzo připojí k Evropě, pro kterou je důležité welfare zvířat, a ukončí krutou praxi chovu kožešinových zvířat, jako ji ukončilo (přímou nebo nepřímou formou) už dvanáct evropských zemí!

Na prosazení zákazu intenzivně pracujeme několik let, ale takhle blízko jsme ještě nikdy v historii kampaně nebyli. Ráda bych proto nastínila průběh posledních několika měsíců, které přinesly několik zásadních zlomů a během kterých byly schůzky s politiky téměř denním chlebem.

V březnu letošního roku podala skupina poslanců napříč politickým spektrem (včetně premiéra a dvou ministrů) návrh zákona, který přináší zákaz kožešinových farem v České republice. Od roku 2017 by se nesměly nové farmy zakládat a do konce roku 2018 by měly ukončit svojí činnost stávající podniky. Důvod je jasný – navrhovatelé novely jsou přesvědčeni, že: „V Evropě v jednadvacátém století nemá takový byznys místo.“

Vláda v dubnu k tomuto návrhu zaujala neutrální stanovisko a vyjádřila souhlas s jeho základními východisky: „Vláda v obecné rovině souhlasí s východisky, z nichž předložený návrh zákona vychází, což jsou především etické otázky, které vzbuzuje usmrcování zvířat v případech, kdy pro to neexistuje důležitý lidský zájem.”

K novele zákona se v září vyjádřila i skupina českých odborníků na welfare zvířat, biologů, veterinářů, pracovníků zoologických zahrad či vědeckých institucí nebo českých univerzit. Česká odborná veřejnost adresovala otevřený dopis členům Poslanecké sněmovny, ve kterém kožešinové farmy kritizují. „...komerční chov divokých šelem v klecích je v zásadním rozporu se současnými poznatky o potřebách těchto zvířat, a vzhledem k zanedbatelnému významu tohoto odvětví pro lidskou společnost 21. století považujeme za vhodné chovy tohoto typu zrušit,“ jsou přesvědčeni signatáři dopisu.

V říjnu obdržel předseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch a předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek otevřený dopis od Aliance za módu bez kožešin (Fur Free Alliance), mezinárodní koalice sdružující 39 organizací na ochranu zvířat, které zastupují miliony příznivců po celém světě. Podle ochránců zvířat by se Česká republika měla připojit k Evropě, pro kterou je důležité welfare zvířat, a přijmout navrhovanou změnu zákona, jež ukončí krutou praxi chovu kožešinových zvířat.

V září a říjnu proběhly v poslanecké sněmovně pod záštitou hlavního předkladatele novely Robina Böhnische dva semináře. Ten první představil názor českých odborníků, cílem druhého bylo poskytnout mezinárodní zkušenosti a informace o procesech schvalování a implementace zákona rušícího kožešinové farmy a o jeho důsledcích v zemích, kde jsou kožešinové farmy zakázány.

A konečně, na 8. listopadu je na programu aktuální schůze poslanecké sněmovny navrženo první čtení. Držte tedy společně s námi palce přibližně 20 tisícům takzvaných kožešinových zvířat, které jsou na našem území každoročně usmrcena pouze za účelem zisku jejich kožešiny.

Nechcete-li propásnout žádnou novinku ze světa pokusných, cirkusových ani kožešinových zvířat, sledujte Svobodu zvířat na Facebooku nebo webových stránkách.

Autoři

Štítky statek, Poslanecká sněmovna ČR, Evropa, Česko, Robin Böhnisch, Jaroslav Faltýnek, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Změní se osud norků a lišek na farmách? Novela zákona jde do prvního čtení!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.