Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mečíky proměnily neznašovský kulturní dům v kvetoucí zahradu

Unikátní mezinárodní výstava mečíků, která se po dvou letech opět vrátila díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín do Neznašova na Českobudějovicku, byla znovu velkým návštěvnickým hitem. Tisícovka exemplářů různých odrůd gladiol z USA, Kanady, České republiky, Slovenska, Litvy, Moldávie, Ruska a Holandska, doslova proměnila zdejší kulturní dům v kvetoucí zahradu.

Dvoudenní akci uspořádal ve dnech 27. a 28. srpna Obecní úřad Všemyslice se sídlem v Neznašově spolu se specializovanou organizací Gladiris ČZS a Skupinou ČEZ v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Premiéra výstavy měla před dvěma roky obrovský úspěch a tak jsme se ji spolu s elektrárnou rozhodli zopakovat. Ohlasy máme vynikající, takže předpokládáme opět vysokou návštěvnost,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma.

Magickým číslem výstavy, jejímž garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova, se zcela neplánovaně stala tisícovka. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo první ročník výstavy v roce 2014 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetčí a Bohunicemi.

Letos zde prezentovalo své květiny dvaadvacet pěstitelů z České republiky, Slovenska a Polska. Hlavní cenu Grand Champion, pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, si odvezl Petr Šmída z Přepych u Opočna s odrůdou Aaralyn.

„Touto výstavou jsem nadšený. Velice si cením pozvání sem, a pokud budu mít možnost, určitě se znovu rád vrátím. Viditelná je zde podpora zdejší jaderné elektrárny, díky níž lze uspořádat i v tak malé obci výstavu evropského formátu,“ konstatoval Šmída.

Nejmladším z účastníků byl právě čerstvý absolvent deváté třídy základní školy Tomáš Pápaj z Horné Královej u Nitry. „Jsem rád, že jsem mohl přijet sem, protože jedinou letošní výstavu na Slovensku jsem nestihl a tato má opravdu vynikající úroveň,“ řekl mladík, který v září zahajuje studium zahradnictví. Na jeho políčku již dnes roste více než tři sta mečíků a podle svých starších kolegů je velmi nadějnou a perspektivní posilou Gladirisu.

Organizace Gladiris sdružuje již 40 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. Jedním z nich je právě neznašovský Dušan Slošiar.

„Česká republika a Slovensko jsou dnes uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Výpěstky našich šlechtitelů jsou natolik ceněné, že je nakupují velké americké firmy pro vlastní trh. S tamními pěstiteli už dlouhodobě velmi úzce spolupracujeme a pravidelně se setkáváme jak u nás, tak ve Spojených státech,“ zdůraznil Slošiar.

Autoři

Štítky výstava, Slovensko, mečík, Rotemberk, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, USA, Rusko, Kanada, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mečíky proměnily neznašovský kulturní dům v kvetoucí zahradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.