Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nelegální skládka z Hůr zmizí za dva až tři měsíce

Za dva až tři měsíce zmizí nelegální skládka v Hůrách na Českobudějovicku, kde se nachází šest tisíc tun odpadu. Její likvidace začne v nejbližších dnech. Společnost AVE, která bude ekologickou zátěž odstraňovat, odveze denně zhruba 250 tun toxické hmoty. Odpad různého druhu se nachází na ploše jednoho hektaru. Skládku, jejíž provozovatel před časem zkrachoval, loni v létě zasáhl velký požár. Podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly představuje odpad v Hůrách jednu z největších ekologických zátěží v regionu.

„A jsem proto velice rád, že se skládku podaří zlikvidovat. Doufáme, že brzy z kraje zmizí i další velké ekologické zátěže ze Lhenic a Milevska,“ řekl Zimola. Ve Lhenicích na Prachaticku se nachází tisíce tun toxických látek v podobě pesticidů a herbicidů. V Milevsku na Písecku se zase nachází ekologická zátěž, kterou po sobě před téměř 25 lety zanechala bývalá obalovna živičných směsí.

Skládku v Hůrách provozovala firma dovážející materiál hlavně z Německa. Po roztřídění jej chtěla distribuovat dál, ale v roce 2007 objekt opustila. Společnost pak následně zkrachovala. Loni v srpnu nahromaděný odpad, který dosahuje výšky několika metrů, někdo zapálil. Hasiči požár likvidovali řadu dní. Obec Hůry začala jednat o odstranění skládky, ale celý proces mimo jiné komplikovaly vlastnické vztahy. „Ten pozemek má víc majitelů. Patří nám, armádě, státu a několika soukromým subjektům,“ uvedl starosta Hůr Jiří Borovka.

„Nejprve budeme sbírat veškeré pneumatiky, které se tady povalují, a budeme je dávat do speciálních kontejnerů. Následně odvezeme všechny slisované balíky a potom i další odpad. Ten odvezeme do centra pro nakládání s odpady v Čáslavi, kde se bude separovat na třídící lince,“ uvedla mluvčí společnosti AVE Jana Vondráková. Dodala, že výzkum neprokázal poškození spodních vod.

Náklady na likvidaci skládky činí osm milionů korun. Z osmdesáti procent je uhradí Státní fond životního prostředí, dále se pak na placení podílí Hůry, město České Budějovice a Jihočeský kraj.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky odpad, Hůra, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Lhenice, Milevsko, Německo, Státní fond životního prostředí, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelegální skládka z Hůr zmizí za dva až tři měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.