Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Focení se živými zvířaty? Jsou pod vlivem omamných látek!

Je léto, období, které je pro většinu z nás spojené s cestováním, slunečnou dovolenou, pohodou a nevšedními zážitky. Mezi takové zážitky mnozí turisté řadí například možnost pořídit si fotku se zvířetem (která je jim nabídnuta za menší či větší bakšiš), plavání s delfíny, jízdu na slonovi, tygří chrámy, mořské parky a mnohé další. Pro někoho lákavá představa zábavy s živými zvířaty, která ale něco stojí a o penězích teď řeč rozhodně není.

Většina turistů se nechá zlákat vidinou blízkého kontaktu se zvířetem a snadno se tak stane, že v danou chvíli se celá akce zdá jako docela dobrý nápad, případně jako pěkná vzpomínka na dovolenou. Bohužel si ale málokdo uvědomuje, jaký skutečný příběh mají tato zvířata za sebou. Předpokládám, že v opačném případě by totiž lidé řekli jasné ne, a nevědomky by se tak nepodíleli na něčem, co rozhodně není tak fajn a roztomilé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Takže čeho se vyvarovat?

Focení s živými zvířaty

Pózování se zvířaty je pro řadu turistů velkou atrakcí, je tu však jedno velké ale! Není ničím neobvyklým, že vás na dovolené někdo zastaví a vytáhne z kapsy chameleona, malou opici, hada, papouška nebo jiné zvíře, které ve vaší domovině běžně neuvidíte, a nabídne vám pořídit si fotografii. Lákavá nabídka a snad ještě lákavější je vidina „lajků“ na sociálních sítích. Bohužel není pochyb o tom, že i když tohle může pro někoho vypadat sebevíc nevinně, zvířatům to ani trochu neprospívá a je jisté, že si pobyt v lidské náruči rozhodně neužívají.

Ještě horší je situace, pokud jde o focení s tygry nebo lvy. Nabízí se otázka, proč jsou zvířata tak krotká, když jsou to šelmy? Tím, že by byla zvířata na přítomnost lidí zvyklá nebo že by byla přejedená, aby neměla potřebu lovit, tím to rozhodně není a osobně nevím, jestli se tomuhle argumentu víc smát, nebo nad ním brečet. Takže jak je tedy možné si pořídit fotku s tygrem nebo lvem bez toho, aby vás zvíře zranilo nebo sežralo? Odpověď je strašná, ale celkem jednoduchá. Zvířata jsou pod vlivem omamných látek.

Většina zvířat, s kterými se můžete během svých cest vyfotit, jsou mláďata, která byla svým matkám odebrána ve velice nízkém věku. Často žijí v naprosto nevhodných a nepřirozených podmínkách, bez potřebné veterinární péče, výjimkou není ani nesprávné stravování a bolestivý či agresivní způsob tréninku nebo to, že když zvíře „nevystupuje“, tak tráví svůj život na řetězu.

Mořské parky, delfinária a akvária

Existují dva způsoby, jak se zvířata do zařízení typu mořský park dostanou. Buď jsou odchycena ve volné přírodě anebo se v zajetí již narodí. Ať tak nebo tak, zvířata prožijí celý svůj (většinou velmi krátký) život v utrpení a opět v podmínkách, které naprosto nevyhovují těm, které jsou pro ně přirozené ve volné přírodě a na otevřeném moři. Navíc voda v těchto zařízeních je většinou chlorovaná a to zvířatům způsobuje mnoho dalších zdravotních problémů.

Začněme třeba s delfíny. Tito mořští savci trpí v zajetí značnými psychickými problémy (ke kterým jsou velmi náchylní), často se objevuje agresivní chování vůči ostatním, což má za následek poranění kůže a následné infekce a jiná onemocnění (mimo jiné přenosná na člověka). Pozoruhodné je i to, že podle nedávných pozorování si samotní delfíni pravděpodobně uvědomují, co pro ně znamená život v zajetí, a proto se matky snaží svým mláďatům zabránit vyplavat nad hladinu, aby se nadechly, a chtějí je tak ušetřit životu v zajetí.

Kosatky jsou obávanými predátory oceánu, ale stereotyp, kterým v zajetí denně procházejí, v nich často vyvolává buď apatii, nebo naopak agresivní chování. Každý den musí opakovat stejná představení, stejné pohyby, stejné povely, stejné signály. To vše společně s minimálním životním prostorem a narušenou sociální hierarchií, to je však jen zlomek toho, jaký život je připraven pro kosatky v zajetí. Asi každý z nás viděl film Zachraňte Willyho a předpokládám, že každý fandil Willymu, aby se na konci filmu dostal ke své rodině. Bohužel filmový happyend není určený všem kosatkám, které tráví svůj život za stěnami mořských parků.

Nedávno se v českých médiích objevila zpráva o lední medvědici a dalších zvířatech, která jsou v akváriu v čínském nákupním centru atrakcí pro návštěvníky. Člověk nemusí být zrovna génius, aby i bez obrázků či videa pochopil, že tam zvířata nemají co dělat, avšak právě obrázky a video jsou naprosto všeříkající – zvíře, které ze všech sil buší do kovových dveří svého výběhu, to s největší pravděpodobností nebude zrovna šťastné.

Focení se zvířaty a mořské parky jsou jen zlomkem toho, s čím se můžete nejen na svých cestách setkat. Nezisková organizace World Animal Protection nedávno zveřejnila seznam deseti nejkrutějších turistických atrakcí se zvířaty po celém světě. Řadí mezi ně například jízdu na slonech, plavání s delfíny, krokodýlí farmy, tančící opice, kobří polibky a mnohé další.

Měli bychom si uvědomit, že zvířata zde nejsou pro naše pobavení a neměla by svůj život trávit ve stísněných a pustých klecích, nádržích napuštěných chemikáliemi, cirkusových manéžích, s řetězy na nohou, ale že mají žít ve svém přirozeném prostředí nebo volně plavat se svými rodinami. Pokud se na zvířatech projedete, mazlíte se s nimi nebo si s nimi pořizujete různé fotografie, můžete si být jisti, že se jedná o opravdovou krutost, a nevědomky se tak dopouštíte týrání v přímém přenosu. Důležitá je v tomto případě osvěta, protože pokud si turista uvědomí, co vše se například za obyčejnou fotkou s malým lvíčetem skrývá, nechá si peníze v kapse, tím pádem se přestane tomuto podnikání na úkor dobrých životních podmínek zvířat dařit a zvířata zůstanou ve volné přírodě.

Pokud nechcete propásnout žádnou novinku ze světa kožešinových, pokusných nebo cirkusových zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz

Autoři

Štítky příroda, plavání, drogy, léto, cestování, chrám, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Focení se živými zvířaty? Jsou pod vlivem omamných látek!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.