Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prvním miminkem v kraji je Tereza z Písku, v Budějcích se jako první narodil Patrik

Jen devětatřicet minut trvalo v Jihočeském kraji, než přišlo na svět první miminko roku 2016. Stala se jím Tereza Tomšovicová z Písku. Při porodu vážila 4,15 kilogramu. O dalších devětatřicet minut později se slavilo i v nové českobudějovické porodnici.

„Porod proběhl spontánně a v termínu. Pro maminku to byl už druhý porod, bratr letošního prvního jihočeského miminka přišel na svět v roce 2012,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan. V uplynulém roce přišlo na svět ve zdejší porodnici 865 dětí, což znamená vzrůstající tendenci. „Písecká porodnice je příjemným prostředím pro porod,“ dodal ředitel.

S rychlou gratulací mamince Pavlíně Tomšovicové z Protivína po pár hodinách přispěchal i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Mamince i prvnímu občánkovi nového roku přeji především pevné zdraví, hodně štěstí a spokojenosti. Je zvykem, že maminku s dítětem navštívím vždy, když se po porodu zotaví. Letošní rok nebude výjimkou. A samozřejmě přivezu dárek od Jihočeského kraje, který ale nebudu dopředu prozrazovat,“ řekl.

Dalším miminkem v Jihočeském kraji se stal v 1:18 Patrik z Českých Budějovic. Šlo o první porod maminky Marty Mulačové, chlapeček vážil 3,21 kilogramu. Ta už v jedenáct hodin dopoledne hrdě a ochotně pózovala novinářům při tradičním focení. 

„Volba porodnice byla celkem jasná. Prostředí je fajn, působí příjemně,“ hodnotila českobudějovickou porodnici Marta Mulačová. Ta zároveň přiblížila, jakým procesem probíhalo vybírání jména. „Bylo to dlouhé. Nechtěli jsme žádné prosincové a lednové jméno, nechtěli jsme ve jméně háček, a tak byl ten výběr úzký,“ dodala maminka, která s tatínkem o pohlaví svého prvního potomka věděla dopředu. Přesto ale měli rodiče připravené jméno i pro holčičku.

Šlo však zatím o první porod českobudějovické porodnice v novém roce 2016. Na další miminko se tak čeká. Jisté je, že v minulém roce se v Budějcích narodilo 2374 dětí, což je o 107 více než v roce 2014. Během prvních hodin přišla na svět ještě jedna holčička v Písku, porodnice v Českém Krumlově, Prachaticích, Jindřichově Hradci, Strakonicích a v Táboře zatím na první dítě roku 2016 čekají.

Štítky Písek, porod, České Budějovice, Jihočeský kraj, Nemocnice Písek, Jiří Zimola, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním miminkem v kraji je Tereza z Písku, v Budějcích se jako první narodil Patrik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.