Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejnákladnější novoroční ohňostroj chystají v Protivíně

Některá města na jihu Čech organizují oslavy konce roku spojené s ohňostrojem, jiná z různých důvodů ne. Investované částky se proto s každým městem výrazně liší.

Nejnákladnější program chystají tradičně v Protivíně. Podle zdejšího starosty Jaromíra Hlaváče vyšly náklady na 500 tisíc korun, což je nejvíc z celých jižních Čech. Vše ale zaplatili sponzoři. Bohatá přehlídka začíná krátce po poledni. Od 13:00 mají všichni možnost si prohlédnout expozici Památníku města Protivín. V 17:10 přijde na řadu slavnostní zahájení. Od 18:00 je na programu ohňostroj, pak bude hrát skupina ABBA WORLD REVIVAL.

Ohňostroj bude doprovázet hudba z filmů Hodný, zlý a ošklivý a Tenkrát na západě, kterou složil Ennio Morricone.

Podle Karolíny Průšové z městského úřadu v Jindřichově Hradci tu ohňová show začíná 1. ledna 2016 v 17:00 na náměstí Míru. „Ohňostroj vyšel na zhruba 50 tisíc korun, odpálený bude z městské věže. Předchází mu novoroční proslov starosty,“ uvedla.

V Prachaticích zaplatí za novoroční ohňostroj asi 35 tisíc korun. Začne 1. ledna v 18:00 na náměstí. „Ohňostroj bude trvat sedm minut, což je o tři minuty více než v minulém roce,“ uvedl Martin Malý, starosta Prachatic.

Ve stejný čas začíná tradiční novoroční ohňostroj nad Otavou ve Strakonicích. Bude mu předcházet 6. ročník plavání v Otavě, který pořádá Klub otužování při plaveckém oddílu TJ Fezko Strakonice. Plavat se začíná v 16:00 pod strakonickým hradem.

Českobudějovický magistrát letos s koncem roku ohňostroj nechystá. „Letos u nás byly obří ohňostroje hned dva. Na začátku a konci oslav 750 let od založení Českých Budějovic,“ uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová s tím, že stovky novoročních ohňostrojů si budou místní dělat spontánně sami. Stejné je to i v Písku. Ani tady radnice ohňostroj nepřipravuje.

Silvestrovský ohňostroj již několik let neorganizují ani v Táboře. „Naopak máme tradiční novoroční koncert. Ohňostroj se koná v rámci festivalu Táborská setkání každoročně v září,“ uvedl Lubomír Šrámek, tajemník městského úřadu v Táboře.

Ohňostroj nemají naplánovaný ani v Českém Krumlově. „Zrušili jsme ho před lety z úsporných důvodů a už jsme se k němu nevrátili. Ohňostroj je na programu v červnu při Slavnostech pětilisté růže,“ uvedl Filip Putschögl z odboru kultury městského úřadu. Na náměstí Svornosti ale bude program, v němž vystoupí dvě místní kapely Element a Chlapi sobě.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky ohňostroj, Protivín, slavnost, Česko, obecní úřad, ABBA, Ennio Morricone, Jihočeský kraj, Prachatice, Martin Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnákladnější novoroční ohňostroj chystají v Protivíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.