Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová kniha Ptáci jižních Čech může být vítaným vánočním dárkem

Pod vánočními stromky Jihočechů by letos rozhodně neměla chybět nová kniha podrobně mapující všechny druhy ptáků vyskytující se v v regionu jižních Čech. Jedná se o unikátní dílo téměř stovky autorů, vydané Jihočeským kraje ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, které dosud nemá v regionální literatuře České republiky obdoby.

„Věřím, že i tento více než šestisetstránkový titul pevně zapadne do výkladní skříně všech jihočeských NEJ a stane se lákadlem nejen pro milovníky ornitologie, ale pro všechny, které nádherná jihočeská příroda i krajina oslovuje,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Šestisetstránkovou publikaci Ptáci jižních Čech ve středu 25. 11. 2015 slavnostně pokřtila v Jihočeské vědecké knihovně členka Rady Jihočeského kraje pro oblasti životní prostředí a zemědělství Hana Tůmová spolu s editorem knihy Bohuslavem Kloubcem, ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Františkem Pelcem a vedoucím autorského týmu Karlem Šťastným.

„Jde o naprosto unikátní dílo mapující ptačí druhy našeho regionu doplněné o úžasné fotografie a zvukový disk,“ poznamenala Tůmová s tím, že do čtyřletého projektu, na jehož konci je v rámci prvního vydání tři tisíce knih, investoval Jihočeský kraj téměř dva miliony korun. „Jsem si jista, že jde o skvělý vánoční dárek pro všechny miliovníky přírody,“ dodala radní.

Kniha Ptáci jižních Čech obsahuje kompletní přehled všech ptáků regionu, jejich obecný popis včetně informací o výskytu a ochraně. Publikace zahrnuje mimo jiné také 1800 fotografií, mapy rozšíření všech hnízdících druhů, téměř 400 grafů a tabulek i unikátní kolekci 233 nahrávek ptačího zpěvu. „Bez jakýchkoli pochybností jde o naprostý unikát v rámci tuzemské ornitologické literatury,“ konstatoval editor Bohuslav Kloubec.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky František Pelc v této souvislosti připomněl, že ptáci patří mezi živočichy, jejichž sledování má u nás dlouhou tradici. „Jsou to právě jižní Čechy, kde už desítky let pracuje řada amatérských ornitologů a pro mnohé vědce zdejší krajina je a byla těžištěm jejich výzkumů,“ konstatoval Pelc.

Autoři

Štítky Jihočeský kraj, kniha, ptáci, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, František Pelc, Česko, Hana Tůmová, vánoční dárky, Jiří Zimola, Karel Šťastný, literatura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha Ptáci jižních Čech může být vítaným vánočním dárkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.