Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Miliony na účtu manželky Pavla Dlouhého: Kde je pravda?

V médiích se ve středu objevily informace o převodech milionových částek z účtu společnosti Rybářství Třeboň na účet Jany Dlouhé, manželky místostarosty Hluboké nad Vltavou a člena výkonné rady ODS Pavla Dlouhého. Primárním zdrojem informací byl článek Janka Kroupy v Mladé frontě DNES (MfD). Budějcká Drbna se rozhodla uvedené skutečnosti ověřit.

Jana Dlouhá se nechtěla k záležitosti vyjadřovat. Z velmi snadno dostupných zdrojů jsme ale zjistili, že rozhodně není ženou v domácnosti, jak primární článek uvádí, ale je podnikatelkou se sídlem v Hluboké nad Vltavou. Dále jsme vypátrali, že byla akcionářkou několika společností, včetně Rybářství Třeboň a. s. S vlastnictvím akcií, vyplácením dividend, případně ziskem z odprodeje akcií mohly převáděné částky souviset.

Tuto skutečnost potvrdil i Pavel Dlouhý, kterého jsme v souvislosti se zveřejněnými informacemi také požádali o vyjádření. „Věc, na kterou se ptáte, vnímám především jako další z pokusů o diskreditační kampaň připravenou s cílem poškodit a dehonestovat nejen mou osobu, ale zejména ODS, kde působím jak ve výkonné radě, tak v regionální oblasti. To potvrzuje jak styl autora článku pana Kroupy, který mi nedávno věnoval pozornost v pořadu Soukromá dramata, tak zcela zavádějící a nepravdivé údaje, které se v článku objevily.

Mojí ženě, se kterou máme takzvané bezpodílové soužití manželů a jejíž finanční transakce byly a jsou zcela legální a prověřené auditem, nebylo dosud sděleno, že by byla jakkoliv kontrolována finančním úřadem nebo jiným orgánem státní správy. Přes tuto prokazatelnou skutečnost se v médiích objeví informace o jejím bankovním účtu a o vyšetřování. To považuji z právního i lidského hlediska za zcela neomluvitelné a bude to řešeno všemi zákonnými právními prostředky.

Přestože je mi politické zadání této záležitosti zřejmé a je další ukázkou významně narušeného mediálního prostředí v naší zemi, které se stalo nástrojem politického konkurenčního boje, cílení těchto metod a dezinformací na rodinné příslušníky považuji za nepřijatelné. Tím spíš, že informace, uvedené v článku, prvoplánově využívají formou irelevantních sdělení, která nahrávají mentalitě závisti a neznalosti některých čtenářů nebo televizních diváků,“ řekl Budějcké Drbně Pavel Dlouhý.

Premiér Petr Nečas na zveřejněné články reagoval prohlášením, že po Pavlu Dlouhém bude žádat vysvětlení. Co mu sdělí? „Pokud mne pan premiér požádá o vysvětlení, jsem připraven mu ho okamžitě poskytnout,“ reagoval jihočeský politik.

O stanovisko Budějcká Drbna žádala také Ministerstvo financí ČR. Zajímalo ji, na čí popud bylo zahájeno vyšetřování zmíněných finančních toků na účet Jany Dlouhé, jak se k celé věci staví ministr Miroslav Kalousek a zda je možné od ministerstva získat stejné podklady, které má k dispozici Mladá fronta?

Radek Ležatka z oddělení komunikace Ministerstva financí ČR k těmto otázkám sdělil:„Ministerstvo financí je v individuálních případech ze zákona vázáno povinností zachovávat mlčenlivost. Proto není možné sdělovat jakékoliv informace.“

Na opakovanou otázku a zdůraznění, že Budějcké Drbně nejde o hledání senzací, pouze chce objektivně informovat a poskytnout prostor všem zúčastněným, a proto ověřuje, který subjekt poskytl MfD informaci o zahájení kontroly, Radek Ležatka odpověděl: „Otázce rozumím, ale trvám na předchozí odpovědi. Ministerstvo financí nikomu informace o individuálních případech neposkytlo a neposkytne, neboť je vázáno mlčenlivostí ze zákona.“

Budějcká Drbna dále prověřuje verzi, že informace MfD poskytla přímo banka. O všech nově zjištěných skutečnostech vás budeme informovat.

Štítky Pavel Dlouhý, Jana Dlouhá, Janek Kroupa, ODS, Mladá fronta DNES, Mladá fronta, Rybářství Třeboň, Ministerstvo financí České republiky, Drbna.cz, Petr Nečas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliony na účtu manželky Pavla Dlouhého: Kde je pravda?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.