Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Politická korida: Proč nám znovu vládne Jiří Svoboda?

Ve druhém díle nového seriálu Politická korida jsme poprvé vybrané budějcké zastupitele konfrontovali (po vzoru opravdové koridy) s názorem jednoho z obyvatel krajského města. Ten se podivuje nad znovuzvolením Jiřího Svobody z ANO do křesla primátora.

Petr Novotný (občan Českých Budějovic):

Nechápu, proč máme stejného primátora. Před létem se řešilo, že je nevýrazný, nic zásadního jeho koalice neudělala a najednou se vrací na svůj post. Celkově je to výsměch všem voličům.

Reakce zastupitelů Českých Budějovic

František Konečný (ANO)

Promiňte, ale na toto se nedá reagovat.

 

Eliška Richtrová (Nezávislí)

Během jednání zastupitelstva 21. 9. 2015 byly položeny i jiné otázky. Například proč před volbou nové rady se musí nejdříve zakládat Územní výbor, proč náměstek Martin Maršík nebyl informován o tom, že v rámci změny programu nebudou projednány „jeh“ body, i když zaměstnanci magistrátu informováni byli, proč neproběhla schůzka předsedů klubů, proč nám byl rozdán nový program až v průběhu jednání zastupitelstva a ne předem. Na to je jediná odpověď: Tak to rozhodla nová koalice! Na otázku Petra Novotného je také lehká odpověď: Nová koalice tak rozhodla. A to proto, že ČSSD předpokládá, že vedle nevýrazného primátora za ANO bude sama výrazná. Jde vlastně o dohodu, která předchází krajským volbám - však ještě uvidíme - voliči, dívej se pozorně! Mě spíše ale zarazilo to, že chybí ekonomický náměstek! Neuvěřitelné. Ve statutárním městě a my nepotřebujeme ekonomického náměstka. Místo ekonomického náměstka - vždy druhá nejdůležitější funkce ve městě - budeme mít uvolněnou radní pro ekonomiku. Ale proč? Je to proto, že ČSSD si jako podmínku pro vstup do koalice dala mj. počet náměstků. Jenže máme tu bývalé radní + za ČSSD Petra Podholu a ti všichni musí být náměstkové. A tak nám to bohužel početně nevyjde. To je smůla. Uvolněné radní přidáme na odměně, aby finančně nestrádala proti náměstkům a nikdo si nevšimne, že čtyři není pět. Jen mě překvapuje, že nová koalice již od začátku lže zastupitelům, občanům, ale hlavně sama sobě.

 

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Souhlasím s tím, že si občané museli po ustavení nové koalice připadat jako ve špatném filmu. Po třech měsících politických turbulencí tu máme vlastně staronovou koalici: ANO a KDU-ČSL si přibraly dříve opoziční ČSSD s ODS a TOP 09 s OPB poslaly do opozičních lavic. Jsem přesvědčen, že pro chystanou podobu koalice, kterou nesvedl dohromady veřejný zájem, ale osobní zájmy několika politiků, se tyto strany jednoduše nehodily. Vždyť právě my jsme upozornili na nekalé praktiky některých členů předchozího představenstva teplárny a ta na základě nezávislých znaleckých posudků podala žaloby o náhradu škody proti Zdeňku Blažkovi, Martinu Kubovi a dalším politikům z řad ODS a ČSSD. A právě události kolem těchto žalob spustily lavinu událostí, která vyústila až v předprázdninový puč opozičních ODS a ČSSD, odpadlíků a koaličního zastupitele za KDU-ČSL Petra Petra. Nová koalice, která je sňatkem z vychytralosti, ale nemůže našemu městu přinést potřebnou stabilitu. Má většinu jen jednoho hlasu, a proto si musela koupit důvěru „opozičních“ zastupitelů. Placenou uvolněnou funkci tak získala „nezávislá“ Eva Hajerová a pro Ivana Nadberežného z KSČM byl dokonce zřízen post předsedy územního výboru. Musím se přiznat, že podivnými okolnostmi, které provázely vznik koalice, i jejími prvními kroky, nám značně usnadňují naši opoziční roli.

 

Ivo Moravec (OPB)

Odpověď se nabízí. PROSTĚ po tom Jiří Svoboda tuze toužil. Tak moc, že mu nevadí jít do spolku s lidmi, kteří jej ještě před třemi měsíci posměšně označovali za neschopného. Tak moc, že zapomněl na základní prvky slušnosti. Třeba to, že na co dám ruku, se má dodržet. Myslím však, že České Budějovice přežijí i vládu člověka, který proslul výrokem: „Reklama je reklama, předvolební sliby jsou předvolební sliby.“ (zdroj: https://budejcka.drbna.cz/rozhovory/primator-vysledky-nasi-prace-uvidite-za-pul-roku.html). Takže už víme, že slogany hnutí ANO „tisíc parkovacích míst v centru města a to hned“, „zařídíme hokejovou extraligu“ byly pouze falešnou návnadou pro zklamané voliče. A jak je to s výkřikem hnutí ANO, že vymýtí „korupci a klientelismus z magistrátu“? Uvidíme. Budeme bedlivě sledovat počínání nové koalice v teplárně, městských lesích, správě domů nebo v oblasti regulace hazardu.

 

Ivan Nadberežný (KSČM)

Ne zbytečně volá naše strana po tom, že k volbám by mělo jít co nejvíce občanů a také by měli podporovat kandidáty a strany, jejichž politika je jim dlouhodobě blízká a osvědčená. Ale stalo se „volební tradicí“, že k volbám jde čím dál méně lidí, televize, noviny, billboardy a veškerá propagace je manipuluje k podpoře na poslední chvíli vzniklého hnutí nebo i strany. Zvoleni jsou pak politicky nezkušení, „převlékači kabátů“ apod., lehce řečeno voliči rozhodli… Změna v našem městě nebyla vedena jen s cílem změnit lidi, ale koalici. Ta povolební se vnitřně sama oslabila a opozice odvolala její hlavní protagonisty. Jak bude pevná a výkonná nová koalice, ukážou příští měsíce. Hnutí ANO vyšlo z voleb před rokem vítězně, takže dostalo znovu šanci postavit do funkcí své lídry, členů má poskrovnu a vybírat může jen ze zvolených zastupitelů. Nebyla to v červnu fraška, ani výsměch voličům - v sále zastupitelstva sedí 45 zastupitelů zvolených původně ze sedmi kandidátek stran a hnutí. Politika a správa věcí veřejných má své zákonitosti a volby mají své důsledky - možná budou občané příště méně podléhat tlaku zvenčí a více se řídit svým rozumem.

 

Michal Šebek (ODS)

Není možno se na obsazení vedení města dívat po jednotlivcích, je třeba mít pohled na tým a celé vedení města. V tomto směru pak platí přísloví: Konvoj lodí pluje tak rychle, jak rychle pluje jeho nejpomalejší loď. V tomto směru jsme vždy takto vystupovali, jednali tak, aby došlo ke zkvalitnění vedení Rady města a to ve všech oblastech jako jsou hlavně lidské, komunikační, výstupů práce a orientace na potřeby občanů města. První jednání nové koalice, první výstupy, dohody a priority potvrzují správnost změn ve vedení města..

 

Petr Podhola (ČSSD)

Žádná koalice není pouze o osobě primátora a každá koalice je výsledkem určitých kompromisů. Co se týká personálního obsazení, vždy jsem respektoval, že je právem daného politického subjektu nominovat svého zástupce. Konečný účet pak vystaví voliči. Jsem přesvědčen, že naši členové v Radě města za ČSSD před občany obstojí. Na nové koalici osobně oceňuji to, že její základ je tvořen na půdorysu vládních stran - tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tento model může krajskému městu významně pomoci v komunikaci s vládními institucemi a díky zastoupení ČSSD také zlepšit spolupráci s Jihočeským krajem.

 

Rudolf Vodička (KDU-ČSL)

Pan Novotný neříká zcela pravdu - ono odosobněné „se řešilo“ je třeba zmínit adresně - tvrzení o nevýrazném primátorovi a o neschopnosti koalice vypouštěla zejména tehdejší opozice v zastupitelstvu (především ČSSD, ODS). A tak už to opozice dělá všude tam, kde existuje systém parlamentní demokracie. Nebude přeci své politické soupeře chválit. A primátor a náměstci nebyli odvoláni pro neschopnost, ale proto, že v tu chvíli už koalice neměla většinu důsledkem ztráty zastupitelů za ANO (3) a TOP 09 (1). A to že je Jiří Svoboda opět primátor je kromě jiného také dáno výsledkem voleb - ANO má prostě v zastupitelstvu města České Budějovice nejvíc mandátů a strany nově dojednané koalice to jednoduše respektují. Myslím, že na tom není nic složitého a nevím, proč by to měl být výsměch a ke všemu ještě všem voličům. Předpokládám, že určitě volič ANO si to nemyslí.

Štítky koalice, ANO 2011, Jiří Svoboda, ČSSD, primátor, volby, ODS, České Budějovice, Petr Novotný, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Filip

Rozložení sil na českobudějovické radnici je prostě dáno a těžko by některé ze zvolených stran mohla přijít na nějakou výrazně kvalitnější koalici. Ono ve své podstatě je to pořád stejné. Vždy se vše řeší nějakým kompromisem a podle toho také se takovým kompromisem stává i rozvoj a život celého města. Ovšem položme si otázku vážení voliči . Volili jsme podle toho, jaké město bychom si přáli mít nebo podle toho, kdo jak je sympatický či kterému dresu dáme svůj hlas. Žádná z politických stran zatím nevypracovala takový projekt rozvoje města, který by všechny voliče překvapil a uspokojil. Ono to v podstatě ani není dost dobře možné. Ale přece poučme se. Krajské volby jsou před námi. Chtějme od politiků opravdové rozvojové koncepce měst či kraje v jejich volebních programech a nechtějme jen pouhé útržky z toho, co by mohlo být v danou dobu pro voliče atraktivní a co je stejně nesplnitelné. Krásné sliby už jsme slyšeli. a co z nich zůstalo ? Třenice a boj o pozici v zastupitelstvu .

Sobota, 3. října 2015, 07:37Odpovědět

Politická korida: Proč nám znovu vládne Jiří Svoboda?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.