Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANO vyloučilo ze svého hnutí Richtrovou, Šmause a Matouška

Hnutí ANO vyloučilo své členy Elišku Richtrovou, Filipa Šmause a Pavla Matouška. Ti se jako zastupitelé Českých Budějovic na konci června podíleli na odvolání primátora města Jiřího Svobody. V krajském městě se následně rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořili Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. Magistrát nyní funguje v provizorním režimu a strany hledají novou podobu vládní aliance.

„Porušili stanovy a morální kodex hnutí. Jejich vyloučení doporučily místní, oblastní i krajská organizace. Předsednictvo jejich odvolání jednohlasně potvrdilo,“ řekla poslankyně a předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová.

Podle ní vedení hnutí také doporučilo všem třem vyloučeným členům, aby rezignovali na mandáty zastupitele. „Každý ze zastupitelů, který byl zvolen z ANO, podepsal morální závazek, že v případě porušení kodexu mandát složí. Ale lze předpokládat, že na to nebudou brát ohled, a tím by ukázali své charaktery v jasném světle,“ uvedl bývalý primátor Jiří Svoboda.

Odvolání primátora a jeho tří náměstků Iva Moravce, Františka Konečného a Tomáše Bouzka iniciovala 29. června na zasedáním zastupitelstva opoziční ČSSD. Ze 44 přítomných se jich pro návrh vyslovilo 23.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů. Od začátku šlo o křehkou koalici, která se brzy začala drolit.

Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, která chtěla koalici s ČSSD a méně placených náměstků, před časem byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Vedení města pak na začátku června odvolalo náměstka Matouška za to, že nerespektoval usnesení koalice v případě volby předsednictva městské Teplárny, na jejíž valnou hromadu byl nominován.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, Eliška Richtrová, koalice, TOP 09, Jiří Svoboda, primátor, KDU-ČSL, Občané pro Budějovice, České Budějovice, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

Ano ať se spakuje a táhne do <píp>-

Úterý, 14. července 2015, 14:43Odpovědět

ANO vyloučilo ze svého hnutí Richtrovou, Šmause a Matouška  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.