Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koalice na radnici v Budějcích začíná mít trhliny

Koalice ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL na českobudějovické radnici je v ohrožení. Představitel vítězného hnutí ANO a náměstek primátora Pavel Matoušek včera na valné hromadě Teplárny České Budějovice zcela nečekaně nehlasoval v souladu s koaličními dohodami a usnesením zastupitelstva. Do dozorčí rady jedné z rozhodujících společností s majoritou města neschválil osm dohodnutých zástupců koaličních i opozičních stran. Jedním z nich byl například exprimátor Juraj Thoma (OPB).

„V celém minulém týdnu, a pak i na pondělním zastupitelstvu, jsme se dostávali k informacím o teplárně. Ty informace nám koaliční partneři zjevně nesdělili. Přestože já i část klubu ANO mělo na řešení této situace jiný názor, ještě jsme podpořili kompromisní návrh v zájmu zachování koalice,“ řekl na valné hromadě Matoušek. Den před valnou hromadou podle něj teplárna prohrála další ze soudních sporů s členy minulého představenstva a bude muset opět platit další výlohy.

Od předsedy představenstva Miroslava Houfka se prý dozvěděl, že dozorčí rada, v jejímž čele stál Ivo Moravec (OPB), trvala na podání žalob na bývalé představenstvo teplárny i přesto, že to současné představenstvo nedoporučovalo. Představenstvo bylo podle Houfka pod velkým tlakem dozorčí rady, a i přes varování bylo k podání žaloby donuceno. Podle Matouška tak teplárna zbytečně přišla o celkem 18 milionů korun.

„Teplárna musí být fungujícím podnikem a ne politickým kolbištěm,“ prohlásil poněkud paradoxně Matoušek. Celou záležitost je nutné projednat v zastupitelském klubu ANO, pak s koaličními partnery a v zastupitelstvu. Koalice se podle něj nerozpadne.

Zastupitelé v pondělí do dozorčí rady teplárny zvolili Jaroslava Macha (ČSSD), Radka Macha (KDU-ČSL), Romana Kubíčka (ANO), Michala Kohna (ANO) Ivana Naberežného (KSČM), Petru Šebestíkovou (TOP 09) a Juraje Thomu (OPB).

„Je to pro mě velké překvapení, že zastupitel a náměstek nerespektuje rozhodnutí zastupitelstva města a hlasuje libovolně v rozporu s jeho usnesením, ale budeme to řešit koaličně. O rozpadu koalice bych nemluvil,“ řekl nynější náměstek primátora a bývalý člen dozorčí rady Tomáš Bouzek (TOP 09).   

Také Juraj Thoma (OPB), který v žádném z orgánů teplárny v uplynulém volebním období nebyl, byl překvapen i tím, že mu náměstek Matoušek nesdělil důvody, které ho vedly k tomu, že na hromadě hlasoval v rozporu s usnesením města, pro které i on sám hlasoval. „I kdyby za jeho rozhodnutím byly soudní spory teplárny, tak odpovědnost by šla za odstupující dozorčí radou a ne za tou, která měla být dnes zvolena,“ uvedl Thoma s tím, že si počká na vysvětlení.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice (OPB) osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice má v zastupitelstvu 26 hlasů. Z klubu ANO vystoupila Eliška Richtrová. Koalici se dlouho nedařilo vytvořit.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, České Budějovice, dozorčí rada, Juraj Thoma, TOP 09, KDU-ČSL, valná hromada, ČSSD, KSČM, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice na radnici v Budějcích začíná mít trhliny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.