Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zeman přijel na Živitelku v golfovém vozíku. V proslovu kritizoval Martina Bursíka

Dnes ráno začal 46. ročník agrosalonu Země živitelka. Jeho zahájení si ani letos nenechal ujít prezident České republiky Miloš Zeman, který ve svém proslovu kritizoval Martina Bursíka. Dorazil i Václav Klaus a ministr zemědělství Miroslav Toman.

„Nevažme si lidí, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější. Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chtěl bych pozdravit čápy, nechci se vyjadřovat ani k suchu, ale chtěl bych pozdravit déšť. Ale jediná věc, protože jsem blízko Šumavy, je kůrovec,“ řekl prezident Zeman ve svém projevu.

Zkritizoval někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka. Ten podle Zemana v parlamentu při interpelacích prohlásil, že je přítelem kůrovce. „Naivní víra v předělání hospodářských lesů v divočinu zničila Šumavu. Martin Bursík se podle Zemana negativně zasloužil o české zemědělství," řekl Zeman

Proslov zakončil prezident citací Jana Wericha: „Kde blb, tam nebezpečno,“ řekl s tím, že to nemá žádnou souvislost s Martinem Bursíkem.

Kůrovce se ve svém projevu dotkla i hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská„Jsme třetím nejpostiženějším krajem v republice a chybí nám ruce. Ruce našich předků, kteří s tím uměli bojovat, a nebyla jim cizí práce,“ řekla.

Bývalý prezident Václav Klaus při zahájení akce pochválil ministra Tomana za jeho "vážnou, mužnou a dramatickou mluvu", kterou se mu daří zlepšovat rozpočet jeho úřadu. „Když najednou začne trochu sucho, tak hned vydyndá několik miliard z rozpočtu, což se paní Maláčové ne tak snadno prosadí. Ona nemá tak silný hlas," poznamenal bývalý prezident.

Letošním podtitulem výstavy jsou Výzvy českého zemědělství

Už 46. ročník výstavy Země živitelka začal ve čtvrtek ráno a potrvá až do úterý 27. srpna. Země živitelka je největší výstavou zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory v České republice a na Slovensku. Jednotlivé zemědělské obory jsou prezentovány napříč celým areálem, mají své pavilony a svůj vlastní program. 

Zemědělské technice je věnována největší část areálu, jsou to zejména hlavní trasy a také pavilon Z. Na předvadišti probíhá bohatý doprovodný program, pavilon T1 patří českým výrobcům nabízejícím kvalitní české potraviny, které je možné ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Země živitelka, výstava, Miloš Zeman, Václav Klaus, Martin Bursík, Miroslav Toman, Česko, Šumava, pavilon, Parlament České republiky

Zeman přijel na Živitelku v golfovém vozíku. V proslovu kritizoval Martina Bursíka  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.