Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novým náměstkem pro dopravu je mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička

Resort dopravy nakonec nepovede žena. Náměstkem pro dopravu bude Viktor Lavička, zastupitel za ANO a mimo jiné také tiskový mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice. Dnes o tom rozhodli zastupitelé na svém šestém jednání. Zvolení ale předcházela několikahodinová diskuse.

Jak před víkendem avizoval primátor města Jiří Svoboda resort dopravy zůstane v kompetenci ANO. Novým náměstkem pro dopravu ale nebude Andrea Nádravská, která podle svých slov o postu ani neuvažovala. Zastupitelé jím dnes zvolili Viktora Lavičku.

Před samotnou volbou chtěl Petr Braný (KSČM) vědět, čím přesně se bude nový náměstek pro dopravu zabývat. „Chtěl bych slyšet, jak se bude podílet na správném dění v našem městě,“ řekl Braný. Podle primátora Jiřího Svobody bude mít Lavička stejně kompetence jako měl jeho předchůdce František Konečný.

Ke své nové funkci se vyjádřil i sám Viktor Lavička„Jsem rodilý Budějčák, žiju tady 50 let, mám dvě děti a Budějce dobře znám. Proto si myslím, že dokážu dobře vyjmenovat problémy, které budějcká doprava má,“ řekl na úvod. 

Podle něj je první důležitou věcí dokončení obchvatu města a dalších cest, které vyvedou tranzitní dopravu z centra Budějc. To zahrnuje i komunikaci a spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, ministerstvem dopravy, a také Jihočeským krajem. Dále Lavička zmínil záchytná parkoviště. 

„Město by mělo udělat takové kroky, které zachytí obyvatele jiných měst, kteří jezdí do Českých Budějovic na nákupy a jiné, na záchytných parkovištích a donutí je užívat například městskou hromadnou dopravu," popsal Lavička. Na to hned reagoval Martin Kuba (ODS), podle kterého není nutné zastavovat ty, kteří jedou do města nakupovat, ale ty, kteří denně dojížději do práce autem.

Kuba také upozornil na to, že Budějce nepotřebují mít tolik náměstků jako například Vídeň. „Portfolia, která máte, nejsou portfolia, která musí člověk dělat osm hodin denně, sedm dní v týdnu,“ řekl. Vracel se tak k návrhu, aby si náměstci přerozdělili své kompetence a snížil se tak počet placených funkcí na radnici. Tento bod hned na začátku zastupitelé neodhlasovali.

Lavička jako další problém zmínil nenastavenou koncepci dopravy. „Náměstek pro dopravu je podle mě trochu nepřítel číslo jedna. Slovo doprava se v Budějcích stalo pomalu sprostým slovem. Neprůjezdnost města je způsobena nenastavenou koncepcí dopravy,“ dodal. Lavička se podle svých slov musí seznámit s agendou.

Po několikahodinové debatě, která se nakonec překlenula k debatě o Andreji Babišovi, byl Viktor Lavička zvolen novým náměstkem pro dopravu. Hlasovalo pro něj 27 zastupitelů. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky doprava, náměstek, Viktor Lavička, zastupitelstvo, České Budějovice, ANO 2011, Petr Braný, Jiří Svoboda, Andrea Nádravská, KSČM, František Konečný, Andrej Babiš, Martin Kuba

Novým náměstkem pro dopravu je mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.