Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ODS povede do komunálních voleb Kuba, Občany pro Budějovice Thoma a KSČM Braný

Kandidátky pro podzimní komunální volby představily dnes, v pondělí 25. června, některé českobudějovické strany a hnutí. ODS povede lídr Martin Kuba, který si k sobě nečekaně prosadil řadu nezávislých kandidátů. Třeba Lucii Kozlovou, která nedávno dala sbohem hnutí ANO. Jedničkou kandidátky hnutí Občané pro Budějovice, které ale kandidátku zcela neodtajnilo, je exprimátor Juraj Thoma. Ani komunisté všechno neprozradili. Ale jasné je, že Petr Braný je lídrem KSČM, na jejíž kandidátce je například i předseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Lídrem a kandidátem na primátora Českých Budějovic za ODS je Martin Kuba. Je to možná pro některé překvapení „Kdybyste se mě zeptali ještě před rokem, jestli se budu znovu ucházet o nějakou veřejnou funkci, tak bych to určitě vyloučil. Pracoval jsem na svém projektu baterky, zabýval jsem se rozvojem našich firem i přípravou nových produktů a rozhodně jsem nepředpokládal, že budu znovu kandidovat do vedení města. Nicméně když mě kolegové oslovili, abych kandidátku vedl, nakonec jsem se rozhodl, že to udělám. V Budějovicích jsem se narodil, žiji tady celý život a vím, že bych jinde žít neuměl. Chtěl jsem, aby všechny naše firmy sídlily tady, abychom prostřednictvím nich přispívali k rozvoji města, protože mi záleží na tom, jak budou Budějovice vypadat. A také bych chtěl, aby byl v čele města po letech zase Budějovičák s partou nezávislých osobností, které vědí kam a jak chtějí město vést. Těch pět let zkušeností v byznysu mimo politiku mi zase ukázalo, že to všechno jde vážně dělat jinak. A musím bohužel říct, že tým, jenž v současnosti město vede a před čtyřmi lety nastupoval na radnici s hesly, že bude město a řídit jako firmu a že to prostě zařídí, tam dělá taková rozhodnutí, která kdybych dělal u nás ve firmě, tak zkrachujeme do pár měsíců,“ uvedl ke své kandidatuře Martin Kuba.

Ten přivedl na kandidátku i řadu nezávislých osobností spojených s jihočeskou metropolí. Patří mezi ně Dagmar Škodová Parmová, která učí na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity, vysokoškolská pedagožka a odbornice na sociální problematiku Lucie Kozlová, dlouholetý hráč a nyní trenér juniorů HC Motor, mistr světa z roku 1996, a současný asistent trenéra České hokejové reprezentace do 18 let Radek Bělohlav, trenér mládeže fotbalové akademie SK Dynamo České Budějovice Petr Benát a také předseda sportovního klubu SK Pedagog Přemysl Horák. 

Lucie Kozlová měla jasno hned od začátku

Jedním z hodně překvapivých jmen na kandidátce je Lucie Kozlová, která nedávno opustila řady hnutí ANO. „Nikdy jsem se netajila tím, že jsem pravičák. V politice jsem skončit nechtěla, už jen kvůli těm lidem, kteří mi dávali hlasy. Když jsem v hnutí ANO skončila, celá řada lidí mi gratulovala s tím, že mi fandí a fandit bude, ať budu jinde, když to teda nebude KSČM. Prý pro ně bude volba preferenčních hlasů mnohem jednodušší," řekla Kozlová s tím, že dostala nabídky od více stran i poměrně lukrativní nabídky s pozicí lídra. „Tím, že moje srdce vždycky táhlo k pravici, pro mě byla volba jasná hned. Měla jsem rozhodnuto hned na samém začátku," dodala Kozlová.

„Trošku a špatně jsem seběhla z cesty. Já ale vím, kde je moje místo, a co je mi blízké. To je ve straně, kterou jsou vždycky volila," podotkla ke své už bývalé štaci v ANO Lucie Kozlová, která považuje kandidátku ODS za velmi sexy. „Jsou na ni lidé odborníci, ODS se nebála na ni pustit nezávislé kandidáty. Lidé uvidí, že strana chce být jiná, že chce politiku dělat jinak. Proto kandidátku vnímám velice pozitivně. Já jsem chtěla předem vědět, jací lidé budou na kandidátce, pro mě to bylo velmi důležité. A myslím, že jsem ve velmi dobré společnosti," tvrdila žena na čtvrtém místě kandidátní listiny ODS.


V komunálních volbách za ODS v Českých Budějovicích budou kandidovat také: Pavla Šádková, Světlana Procházková, Michal Śebek, Dagmar Škodová Parmová, Petr Maroš, Martin Kuba, Přemysl Horák, Jan Zahradník, Petr Benát, Lucie Kozlová, Martin Stašek, Zbyněk Sýkora a Linda Vítovcová Hetešová (snímek zleva). To jsou lidé z předních míst kandidátní listiny. Foto: Yvetta Chmelová

Chceme, aby Budějovice byly městem, kde budou zůstávat vysokoškoláci, protože tu najdou dostupné a kvalitní bydlení i podmínky pro život. Aby zde zakládali nové úspěšné firmy. Chceme zásadně změnit komunikaci města s občany a ve spolupráci s nimi řešit veřejný prostor. Zajistit výstavbu dopravních obchvatů města, které jediné mohou dopravu ve městě zklidnit a koncepčně řešit udržitelné a ekologické formy dopravy. Mojí prioritou bude bezpečnost v ulicích a to, aby všechny městské služby byly funkční a dostupné pro seniory včetně toho, že postavíme nové domovy pro seniory. Zároveň chceme v daleko větší míře propojit moderní technologie s běžným životem v našem městě a udělat z něho chytré a inteligentní místo k životu," dodal lídr ODS Martin Kuba.

Hnutí Občané pro Budějovice odtajní kandidátku sto dní před volbami

Občané pro Budějovice půjdou do komunálních voleb pod vedením exprimátora Juraje Thomy. Na jejich kandidátce jsou i zástupci partnerského hnutí Jihočeši 2012 a řada nezávislých osobností. Cílem hnutí je opět vrátit radnici občanům, modernizovat dopravu, zkvalitnit péči o veřejný prostor a nezapomínat na nejmladší a nejstarší generaci Budějčáků. „Nejenže současná koalice ve složení ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL nedokázala plnit ani vlastní sliby, ale navíc potopila i spoustu námi připravených projektů, v nichž stačilo pokračovat. Poslední roky jsme svědky stagnace města, které se nerozvíjí, protože současná koalice se soustředí především na rozdělování funkcí těm, kdo jsou ochotni ji udržet u moci. Jako nejsilnější opoziční hnutí jsme připraveni město opět rozhýbat a posunout vpřed,“ uvedl lídr kandidátky.


Lídr kandidátky Občané pro Budějovice Juraj Thoma, předseda hnutí a dvojka na kandidátce Ivo Moravec a šéf partnerského hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch (zleva). Foto: Yvetta Chmelová

Náš volební program pro letošní komunální volby je pokračováním a rozvíjením vizí, s nimiž jsme naše hnutí v roce 2010 zakládali a které jsme uplatňovali za našeho působení v čele radnice i v opozici. Jeho základními pilíři jsou Budějovice pro občany, Moderní doprava, Veřejný prostor a Město pro všechny generace,“ dodal předseda hnutí Ivo Moravec, dvojka na kandidátce.

Na kandidátce jsou současní zastupitelé a dlouhodobí podporovatele hnutí a také čtrnáct nových osobností. Za Občany pro Budějovice kandidují kromě jiných podnikatelé Martin Pražák a Petr Klika, architekt ze sdružení CBArchitektura Mirek Vodák, Lukáš Bajt ze sdružení CykloBudějovice, poslanec František Vácha, senátor Jiří Šesták, sportovci Vojtěch Zach a Jan Novotný, světoznámý vědec Julius Lukeš, nejmladší generaci reprezentují například Martin Pikous a Ivan Matejič. Za Jihočechy 2012 pak například ředitel Biskupského gymnázia Martin Maršík.

Kompletní kandidátku Občané pro Budějovice ale odtajní až sto dní před volbami. Představí podrobný volební program i nové logo hnutí.

Jedenadvacítkou na kandidátce KSČM je Vojtěch Filip

Ani českobudějovičtí komunisté dnes, v pondělí 25. června, nepředstavili kompletní kandidátní listinu. Podle bývalého poslance, a současného zastupitele města a kraje Petra Braného, který je lídrem KSČM pro komunální volby, listinu ještě dolaďují, chybí jim podpisy pro zveřejnění. Ale prozradili už některá jména. Dvojkou bude sedmadvacetiletý Jan Pikous, zastupitel, o kterém se původně hovořilo jako o jedničce kandidátky. Na třetím místě listin figuruje Ivan Nadberežný, čtyřkou je Richard Schötz, který kandiduje i do Senátu. KSČM budou reprezentovat také ženy, například šéfka krajského výboru Alena Nohavová, devětatřicetiletá operátorka Anna Marešová či Lea Klokočková. Na kandidátce výrazně převažují členové KSČM, nejvýše postaveným nezávislým kandidátem je desátý Ivan Tekel. 

Určitým překvapením je, že o postup městského zastupitele bude usilovat poslanec a předseda Poslanecké sněmovny, šéf celorepublikové KSČM, Vojtěch Filip. A i když chtěl mít až pětačtyřicítku, je jedenadvacátý. „Jsme stranou pro jedenadvacáté století, tak moje číslo je symbolické," konstatoval. „Pokud v komunálních volbách uspěji, to znamená, že voliči mě vykroužkují do zastupitelstva, mandátu se nevzdám," odpověděl Filip na dotaz, co si počne v případě zvolení do městského zastupitelstva.

Lídr Braný připomněl jeden z cílů strany, a tím je změna financování bytové politiky. „Chceme dosáhnout toho, aby bylo dostupnější bydlení s regulovaným nájemným, dnes je složité si pořídit v Českých Budějovicích nemovitost. Naším cílem je také dosáhnout toho, aby se některé záležitosti neřešily na úkor jiných čtvrtí města. Chceme, aby se s lidmi více mluvilo, a to ještě dřív, než se něco rozhodne. Aby se hovořilo i s lidmi v širém okolí. Chceme prosadit vytvoření obecního podniku, který by sdružoval a koordinoval všechny činnosti a firmy, jejichž majitelem je město. Hodláme řešit priority, které obyvatele nejvíc pálí, a to především k jejich prospěchu. Naším mottem je S lidmi pro lidi," uvedl Petr Braný.

Štítky volby, politika, kandidát, komunální, lídr, ODS, Občané pro Budějovice, KSČM, České Budějovice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Martin Kuba, Juraj Thoma, Petr Braný, Lucie Kozlová, ANO 2011, Vojtěch Filip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS povede do komunálních voleb Kuba, Občany pro Budějovice Thoma a KSČM Braný  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.