Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odvolací soud znovu zprostil viny bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu

Odvolací pražský vrchní soud dnes, v pátek 16. března, znovu osvobodil bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu, který čelil obžalobě ze zneužití pravomoci. Vyhověl mužovu odvolání a změnil rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích, jenž mu uložil pětiletý trest, stejně dlouhý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí a povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. Zprošťující rozsudek je pravomocný.

Vrchní soud dnes, v pátek 16. března, rozhodl stejně jako v prosinci 2016, kdy bývalého primátora také osvobodil. Tehdejší rozhodnutí však loni v říjnu na základě dovolání státního zástupce zrušil Nejvyšší soud.

Juraj Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení za přibližně 37 milionů korun. Při tom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města. Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrátu.

„Před podpisem vyjádřili souhlas s jeho obsahem a správností,“ řekl soudce Vladimír Vočka. Thoma podle něho jednal v dobré víře, a proto mimo jiné nelze věc posoudit jako trestný čin.

„České Budějovice odkázal soud s požadavkem na náhradu údajně způsobené škody do občanskoprávního řízení. Vedení města počká s rozhodnutím, až dostane rozsudek,“ řekl dnes primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. „Primátor nerozhoduje za město, za město rozhodují rada a zastupitelstvo. Až budeme mít oficiálně rozsudek, který nabude právní moci, tak příslušný orgán zaujme nějaké stanovisko. Nečetl jsem rozsudek, neznám zdůvodnění, byla by to čirá spekulace. Bez znalosti těch věcí a bez právního posouzení se nebudu vyjadřovat," uvedl Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Nejvyšší soud zrušil zproštění v kauze exprimátora Českých Budějovic Juraje Thomy

Žalobkyně, jejíž odvolání soud zamítl, dnes navrhovala, aby senát buď původní rozsudek zrušil a věc vrátil krajskému soudu, nebo Thomu potrestal za maření úkolu úřední osoby. Protože podle obžaloby Thoma způsobil škodu velkého rozsahu, hrozilo by mu až pětileté vězení, žalobkyně pro něj však navrhla podmínku. „Zvažovali jsme, zda jednání naplnilo skutkovou podstatu jiného trestného činu, a dospěli jsme k závěru, že tomu tak není,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu.

Juraj Thoma dnes řekl, že trvá na své nevinně. „Jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem při výkonu funkce postupoval vždy s důvěrou v odborné zaměstnance, dbal jsem na to, aby ke všem rozhodnutím byly opatřeny relevantní podklady a odborná stanoviska. Nejinak tomu bylo i v roce 2010,“ uvedl ve svém závěrečném prohlášení.

Zopakoval, že ho odborníci z úřadu ujistili o tom, že postupuje správně a v souladu s právními předpisy. Českobudějovický krajský soud potrestal Thomu v lednu 2016 nepodmíněným pětiletým trestem za zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek ale v prosinci téhož roku zrušil odvolací Vrchní soud v Praze.

S rozhodnutím vrchního soudu nesouhlasil státní zástupce, jenž proti němu podal dovolání. Loni v říjnu mu vyhověl Nejvyšší soud. Sice vyloučil, že by se Thoma činu dopustil úmyslně, nařídil však, aby se odvolací senát případem zabýval znovu.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky společnost, politika, soud, verdikt, Thoma, České Budějovice, Juraj Thoma, primátor, Vrchní soud v Praze, Nejvyšší soud České republiky, trestný čin, Jiří Svoboda, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvolací soud znovu zprostil viny bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.