Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Parlamentní volby jsou za dveřmi. Jak na ně?

Plnoletá veřejnost bude moci v pátek 20. a v sobotu 21. října vybírat dvě stovky nových zástupců do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Volby jsou tady, a proto není na škodu si připomenout, jak na volby. Například co je nutné si vzít k volbám, a jak správně vyplnit hlasovací lístek.

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se bude volit v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Voleb se mohou zúčastnit občané České republiky, kteří alespoň ve druhém dni voleb dosáhli nejméně osmnácti let věku a nejsou zbaveni svéprávnosti. 

Obálky s hlasovacími lístky by podle zákona měly dorazit do domovních schránek nejpozději tři dny před začátkem voleb. Pokud je ale někdo nedostal, nebo lístky dorazily poškozené či nekompletní, nemusí zoufat, je možné si o lístky říct přísedícím komisařům přímo ve volební místnosti.

Volební místnost, hlasovací lístky a hlasování

Ve volební místnosti je nutné okrskové komisi prokázat svou totožnost a státní občanství platným občanským průkazem nebo cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem. Pokud se volič takovým dokladem neprokáže, nemůže volit.

Poté dostane volič od komise úřední obálku s razítkem města či obce a odebere se do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Je to jediné místo, kde lze úpravu provést. Volič si může lístek doma ale připravit, například zakroužkovat jím preferované kandidáty z jedné strany, nicméně vyplněný hlasovací lístek musí vložit do úřední obálky právě až za plentou v hlasovacím prostoru. Volič dá hlas straně tím, že její lístek vloží do úřední obálky, může na daném lístku i zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty, které preferuje, a zavřenou obálku hodí před komisí do volební urny.

Hlasovací lístky musí být vhozeny do urny v úřední obálce, protože se jinak považují za neplatné. Stejně tak v případě, že je v obálce více hlasovacích lístků nebo je lístek potrhaný. Pokud je přeložený nebo pomačkaný, pak je lístek platný za předpokladu, že údaje jsou na něm čitelné. Pokud volič u strany zakroužkuje více než čtyři kandidáty, pak se tento výběr nebere v potaz a hlas automaticky dostane strana jako celek.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu, anebo nemůže psát nebo číst, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků s ním přítomen i jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise. Ten může za něho lístek upravit, vložit do úřední obálky, popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky. 

Volit lze mimo trvalé bydliště i v zahraničí

Obyvatelé České republiky mohou volit i mimo místo svého trvalého bydliště, musí si ale včas vyřídit voličský průkaz. Ten potřebuje i v případě krátkodobého pobytu v zahraničí. Pokud ale volič pobývá v zahraničí dlouhodoběji a chce se chce zúčastnit voleb, musí se nejpozději čtyřicet dnů před volbami zapsat do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo konzulárním úřadem České republiky. Jestliže se volič na tento seznam zapíše, a chtěl by se po návratu do České republiky zúčastnit dalších voleb, musel by požádat o vyškrtnutí ze zmíněného seznamu. 

V závažných případech dorazí k voliči přenosná volební schránka

Zákon o volbách rovněž počítá i s případy, kde se voliči nemohou osobně dostavit a volit kvůli zdravotní indispozici. Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních, důvodů obecní či městský úřad a v době konání voleb volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, pouze však na území daného okrsku. V takovém případě k němu volební komise vyšle dva členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Nejčastěji se tak děje v nemocnicích nebo v domácnostech dlouhodobě nemocných.

Jestliže je volič hospitalizován dlouhodobě, pak by ho správa zařízení, ve kterém se v době voleb nachází, měla informovat o možnosti zapsat se do zvláštního seznamu voličů. Volič, který s tímto bude souhlasit, však musí počítat s tím, že bude muset volit kandidáty v příslušném kraji, ve kterém se hospitalizační středisko nachází. Poté opět přijde na řadu přenosná volební schránka.

Štítky volby, hlasovací lístek, občanský průkaz, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, volební místnost, volební komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parlamentní volby jsou za dveřmi. Jak na ně?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.