Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Glosa: Prezident Zeman poškozuje svými výroky nás všechny

Výroky prezidenta Zemana v poslední době překročily všechny meze. Nemluvím jen o slušném chování nebo jeho soustavném neuvědomění si své skutečné úlohy, která je v podstatě reprezentativní, ale i mez, jíž zatím nikdo nikdy nepřekročil: Prezident by neměl systematicky škodit své zemi.

Výroky Zemana mají přesně takový efekt. Pokud se prezident na mezinárodních akcích světového významu pouští do hospodských úvah o anexi Krymu, řešeních hrozící jaderné války na Korejském poloostrově nebo zcela pošetilých ekonomických rozborů čehokoliv, vysílá tím o České republice, jejích obyvatelích, její ekonomice i o panství práva v této zemi velmi negativní signály zahraničním investorům a potenciálním partnerům českých podniků. To je prostě fakt.

Nejen před volbami se například řeší téma „Česká republika jako levná montovna“. Odboráři se mohou ukřičet, že je třeba zvyšovat mzdy, politici si lámou hlavy, jak do České republiky přitáhnout investice do reálné vědy, výzkumu a výroby s vysokou přidanou hodnotou, nejen levnou sériovou výrobu na pásech, na kterých se obrazně řečeno opravdové velké peníze odvážejí do zahraničí. A právě tady vniká problém: 

To si tak majitelé globální nejmenované firmy na implementaci umělé inteligence do průmyslu nechali zpracovat analýzu od mezinárodní poradenské společnosti, kam by měli umístit svou novou vývojovou centrálu. V analýze byl i rozbor politických rizik, kde se v rešerši domácích i zahraničních článků u nejvyššího reprezentanta České republiky objevují termíny jako „nekonzistentní postoj k mezinárodní politice vlády“ „schvalování anexe území suverénního státu “, „politické výpady proti korporacím“, „vlastní výklady zákonů“ či názory „prosazující kumulaci podílu státních firem a státních intervencí do podnikání“ a „výroky podporující zestátnění soukromého vlastnictví“. Pak si majitelé tyto názory porovnají s dalšími zeměmi, třeba s výroky prezidenta Slovenska Andrejem Kiskou a... Jak rozhodování dopadlo, netřeba dodávat!   

Názory prezidenta nejsou názory osobními, jak se snaží vysvětlovat Zeman sám i jeho mluvčí. Názory občana Zemana v zahraničí nikoho nezajímají. Všichni jsou ale zvědaví, s jakými názory přijede reprezentovat Česko jeho prezident. Nebo snad Zemana jakožto řadového občana z chalupy na Vysočině zvali na akce, na kterých se potkávali nejvyšší státní činovníci z celého světa? Nemyslím si. 

I naše oblíbené švejkovské uchichtávání se nad tím, „haha, jak je tam ten Zeman s*re, to je dobrý“, je v tomto případě úplně zcestné. Prezident Zeman podobnými excesy ovlivňuje názory subjektů, z nichž by České republice mohlo připlynout skutečné bohatství založené na mezinárodním obchodu. On sám nikdy žádné nevytvořil a zřejmě ani nechápe, jak vzniká. To dokládá i humorná příhoda, kterou si na Vysoké škole ekonomické doteď předávají učitelé a studenti kurzu zaměřeného na mezinárodní obchod: Když si ekonom, notabene levicový, plete zahraniční dluh České republiky se státním dluhem České republiky, nemůže nikdy pochopit přínosy mezinárodního obchodu.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky glosa, prezident, Miloš Zeman, Česko, anexe Krymu Ruskou federací, zahraniční obchod, Korejský poloostrov, Andrej Kiska, Vysoká škola ekonomická v Praze, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Co to tady Rod s Zieglerem blábolí. Montovnou je republika pěknou řadu let. Pánové máte krátkou paměť, kdy to začalo a kým. Je to od vás laciné a hloupé kopnutí si. Ovšem u vás dvou zcela očekávané.

Středa, 18. října 2017, 18:03Odpovědět

Glosa: Prezident Zeman poškozuje svými výroky nás všechny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.