Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volby v Německu suverénně vyhrála Angela Merkelová, uspěla i Alternativa pro Německo

Německo je naším sousedským státem, zároveň naším největším obchodním partnerem a do třetice se jedná o zemi, která zásadně ovlivňuje dění v Evropské unii, jíž jsme členem. To jsou tři důvody, proč je důležité brát v potaz výsledky německých parlamentních voleb, jež se konaly právě dnes.

Favoritkou voleb byla politická strana CDU/CSU současné kancléřky Angely Merkelové. „Paní Nepostradatelná“ hraje možnost o to stát se počtvrté za sebou klíčovou osobou nejen německé, ale i evropské, respektive světové politické scény. A jak se zdá, hru dovedla do úspěšného konce.

Podle upřesněných odhadů vyhrála její strana suverénně volby se ziskem zhruba 33 % hlasů. Na druhém místě se umístili sociální demokraté (SPD) se ziskem zhruba 20 % hlasů. Překvapením volem je pravicová Alternativa pro Německo (AfD) se ziskem 13 % hlasů. Do Bundestagu se po jednom volebním období vrací také liberálové z FDP (10,5 %), 9,5 % hlasů dostali Zelení a 9 % hlasů Levice.

Podle RBB24 bude Bundestag vypadat v následujícím volebním období takto:

  Merkelová již předeslala, že bez ohledu na záměr sociálních demokratů odebrat se do opozice pokusí sestaví většinovou, stabilní vládu. Nejvíce se diskutuje o tzv. „Jamajce“, tedy barevném složení ze stran Křesťanskodemokratické unie CDU/CSU (černá), FDP (žlutá) a Zelených (zelená). Nedá se tak předpokládat, že by Německo zásadně změnilo kurz mezinárodní politiky nebo ekonomických vztahů.

Autoři | Foto Flickr

Štítky Volby, Německo, Angela Merkel, Angela Merkelová, Alternativa pro Německo, Evropská unie, Sociálnědemokratická strana Německa, Křesťanskodemokratická unie, Křesťansko-sociální unie Bavorska, Německý spolkový sněm, Svobodná demokratická strana, Svaz 90/Zele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby v Německu suverénně vyhrála Angela Merkelová, uspěla i Alternativa pro Německo  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.