Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třetina budějckých zastupitelů se v letošním roce minimálně jedenkrát omluvila ze zasedání

Po letních prázdninách se i zastupitelé Českých Budějovic vrátí do svých lavic. Další termín je stanoven na 18. září, ještě předtím však neuškodí pohled na jejich docházku v prvním pololetí letošního roku. Z pěti zasedání mají někteří politici i tři absence, většina zastupitelů ale účast pravidelně dodržuje.

Pouze třetina zastupitelů má u svého jména během pěti letošních zasedání řádně omluvenou absenci. Devět členů zastupitelstva pak chybělo během mimořádného zasedání 27. června, které se konalo jen týden po řádně naplánovaném. S ohledem na tuto skutečnost lze u jejich absence přimhouřit obě oči.

Nejvíce absencí zaznamenali dva zastupitelé – Miroslav Joch (ČSSD) a Stanislav Křída (KSČM). Včetně mimořádného jednání chyběli v prvním pololetí letošního roku hned třikrát. „Moje nízká účast na hlasování byla dána tím, že jsem se dvou posledních zasedání zastupitelstva nezúčastnil z důvodů dlouhodobé nemoci. V současné době se můj stav již stabilizoval, takže předpokládám, že ve druhé polovině roku se již budu moci jednání zúčastňovat,“ zmínil Křída. Joch omluvil svou neúčast rodinnými či pracovními povinnostmi.

Na obranu zastupitele sociální demokracie je potřeba zmínit, že během současného volebního období má celkem vzornou docházku. První absenci si zapsal až při devatenácté schůzi v roce 2016. Ze šestadvaceti zasedání tedy chyběl celkově čtyřikrát. Totéž se však nedá říct o komunistovi Stanislavu Křídovi.

Právě jeho účast na jednáních budějckého zastupitelstva stojí za pozornost. V současném volebním období si Křída připsal už deset omluvenek, což je při šestadvaceti zasedáních „slušné“ číslo. Zastupitel za KSČM chyběl jednou v roce 2014, dvakrát o rok později a hned čtyřikrát loni. Letos si zatím zapsal tři absence.

Joch je nejčastějším diskutujícím, Křída mlčí

Na pomyslném druhém místě v této nelichotivé statistice je František Vácha za TOP 09. Ve volebním období se omlouval už šestkrát, dvě absence přišly v letošním roce. „Toho 20. března jsem se nemohl hnout kvůli vyhřezlé ploténce, na mimořádném zastupitelstvu jsem nebyl, měli jsme již dlouho dopředu zaplacenou rodinnou dovolenou. Mimořádné zastupitelstvo se konalo jen proto, že se na to 19. června koalice vykašlala a bylo jich tak málo, že nebylo zastupitelstvo usnášeníschopné. To je myslím důležitější vzkaz voličům,“ říká Vácha.

Současně poukazuje na to, že primátora Svobodu již dříve žádal o přesunutí zasedání na čtvrtek, jako tomu bývalo dříve. Prý však nikdy nedostal na oficiální dopis odpověď. „Za sebe ale mohu říct, že svou službu v zastupitelstvu beru velmi vážně, a z práce, kterou jsem zatím vykonal i navzdory tomu, že jsme v opozici, mám dobrý pocit,“ dodává.

Důležitým aspektem činnosti zastupitelů je však i délka diskusních příspěvků při jednotlivých zasedáních. Z tohoto ohledu je Joch nejaktivnějším. Celková délka diskuse v sedmém volebním období činí u jeho jména přes třináct hodin, téměř dvacetiminutový příspěvek k řádné valné hromadě Teplárny České Budějovice z roku 2015 patří k nejdelším vůbec. Mezi aktivní patří se 3,5 hodinami diskusních příspěvků i Vácha, naopak Křída za celé volební období přispěl pouze 11 minutami a 34 sekundami. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Miroslav Joch, České Budějovice, funkční období, František Vácha, KSČM, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina budějckých zastupitelů se v letošním roce minimálně jedenkrát omluvila ze zasedání  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.