Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výbor doporučil Sněmovně Babiše a Faltýnka vydat ke stíhání

Mandátový a imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa sněmovního klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Předsedkyně výboru Miroslava Němcová novinářům po středečním zhruba pětihodinovém jednání výboru řekla, že zasedání bylo neveřejné, proto nebude informovat o počtu hlasů pro a proti. Žádný člen ale nepožadoval další dokumenty.

Babiš po své výpovědi před členy výboru novinářům řekl, že žádost o vydání považuje za účelovou. Policie podle Faltýnka zatajila některé důkazy. Sněmovna o vydání Babiše a Faltýnka bude jednat zřejmě 6. září.

Babiš ani Faltýnek nepožádali výbor, aby doporučil jejich vydání policii. Ani jeden z nich neuvažuje o tom, že by se vzdal kandidatury v říjnových volbách do Sněmovny.

Babiš na tiskové konferencii zopakoval, že stíhání je účelové a má zajistit, aby hnutí ANO po volbách nefigurovalo v nové vládě. „Čapí hnízdo je kauza o budoucnosti této země, abych byl znevěrohodněn, aby naše hnutí ztratilo preference a příští vláda byla za každou cenu poskládána bez Babiše. O tom jsem přesvědčen,“ uvedl.

Dodal, že nepochybuje o tom, že stávající složení výboru doporučí Sněmovně jeho a Faltýnkovo vydání. Před výborem hovořil zhruba 45 minut, stejně jako Faltýnek, který vypovídal po něm.

Podle Faltýnka policie v žádosti účelově vynechala některé informace. „Tím, že zatajuje některé informace před Sněmovnou, jen potvrzuje, že nejde o spravedlivé stíhání pachatele,“ uvedl. Vyšetřovatelé podle něj zapomněli uvést, že kromě smlouvy má k dispozici i předávací protokol a doklad o zaplacení kupní ceny převodem, tedy zásadní důkazy, které vyvrací konstrukci kauzy.

„Přesto policie ve své žádosti tvrdí, že všichni tři kupující věděli, že se jedná o formální a fiktivní převod akcií a že žádné akcie nekoupili ani nepřevzali - to není pravda, to je lež a policie má tyto důkazy k dispozici, jen je Sněmovně účelově zatajila,“ uvedl Faltýnek. Tyto doklady podle něj policie neukázala ani členům výboru, kteří se v minulých dnech přišli na služebnu seznámit se spisem.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který Babiš tehdy vlastnil. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Sněmovní organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Zdroj ČTK

Štítky Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, poslanecká sněmovna, policie, ANO 2011, Čapí hnízdo, Miroslava Němcová, Agrofert, Evropská unie, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbor doporučil Sněmovně Babiše a Faltýnka vydat ke stíhání  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.