Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Návštěva prezidenta Miloše Zemana vyšla na více jak čtvrt milionu korun

Letošní červnová návštěva Jihočeského kraje prezidentem České republiky Milošem Zemanem vyšla na více než čtvrt milionu korun. Vyplývá to z informací Krajského úřadu Jihočeského kraje, které má Budějcká Drbna k dispozici. Zeman byl na jihu Čech tři dny, do Budějc však přijel už večer před samotnou oficiální návštěvou.

Konečná suma za třídenní program prezidenta Miloše Zemana a jeho doprovodu se zastavila na částce 258 346 korun. Přestože se její výše pohybuje na podobných číslech jako v předchozích letech, z dostupných údajů, které již dříve přinesla MF Dnes, vychází, že letošní částka je vyšší o téměř padesát tisíc korun. 

„V této sumě je zahrnuto ubytování pro prezidenta a jeho nejbližší doprovod, pracovní obědy a večeře, při kterých jsou podávány tradiční jihočeské pokrmy, pronájem prostor, které jsou nezbytné k organizaci návštěvy a dar pro prezidenta republiky,“ zmiňuje Kateřina Pospíšilová z kanceláře hejtmanky Jihočeského kraje.

Miloš Zeman zavítal během letošní návštěvy do Kaplice, Vimperku nebo Milevska. V jeho programu nechyběla ani jihočeská vesnice roku – obec Cehnice. Na všech místech diskutoval s občany, po tradičním příjezdu na krajský úřad v Budějcích zase mluvil se zastupiteli a zástupci významných jihočeských organizací. Zavítal i do kaplické společnosti Engel, která je silným hráčem v regionu. „Pana prezidenta potěšilo, že se na setkání a debatu s ním dostavili nejen ředitelé místního podniku v Kaplici, což je při takové události samozřejmostí, ale i přímo rakouští kolegové z holdingového vedení,“ přidává Pospíšilová.

Zpestřením další prezidentovi návštěvy Jihočeského kraje byla prohlídka JZD Dobrá Voda Hoštice u Volyně, kde poobědval nejenom se zástupci družstva, ale i agrární sféry. „Během tohoto oběda byl informován o stavu zemědělství a chovatelství v jižních Čechách, o problémech, se kterými se v této oblasti kolegové potýkají. Zároveň pan prezident zavzpomínal na své cesty autobusem Zemákem, který je právě v areálu v Hošticích dosud zaparkován,“ říká Kateřina Pospíšilová.

Kancelář prezidenta by se měla na financování cest podílet, myslí si hejtmani

V rámci pracovních obědů a večeří se Zeman setkal také s jihočeskými poslanci a senátory, držiteli Cen hejtmana Jihočeského kraje, významnými regionálními podnikateli a rektory vysokých škol. Hostům bylo většinou podáváno tříchodové menu, které se pohybuje v rozmezí od 500 do 700 korun, zřídka pak čtyřchodové menu, které vyšlo až na 900 korun.

„Pan prezident je milovníkem převážně české kuchyně a tradičních jídel. My se zároveň snažíme, aby ochutnal a potěšil se z naší tradiční jihočeské kuchyně, proto v jídelníčku nechyběly jihočeské ryby, lívance s borůvkami, cmunda po kaplicku či kachní prsa. Ještě v letošním roce pan prezident zavzpomínal na rybí polévku, kterou ochutnal při loňské návštěvě v Třeboni, kde osobně chválil kuchaře,“ doplňuje Pospíšilová s tím, že hoteliéři i restauratéři jsou vždy potěšeni a váží si návštěvy prezidenta.

Už v květnu se ale proti platbám návštěv Miloše Zemana z rozpočtů krajů ohradil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Já pevně věřím, že po prezidentské volbě s novým prezidentem, ať už to bude kdokoliv, dojdeme k nějaké dohodě, jak by se na návštěvách mohla finančně podílet Kancelář prezidenta republiky, která má vlastní rozpočtovou položku,“ řekl Půta při návštěvě prezidenta na severu Čech. V jeho tvrzení ho podpořil i hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Zeman však již tehdy o něčem takovém slyšet nechtěl. „Chtěl bych citovat televizní vyjádření paní Vildumetzové, předsedkyně Asociace krajů České republiky. Pro hejtmany je návštěva prezidenta poctou a jestliže bych se měl doprošovat kohokoliv z hejtmanů, abych směl přijet pouze tehdy, pokud si zaplatím náklady na nějaké chlebíčky, tak do toho kraje nepojedu,“ uvedl. Nyní zároveň prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka odmítá, že by šlo o jakoukoliv předvolební kampaň. V návštěvách krajů bude od září pokračovat.

Foto Jana Kroneislová

Štítky návštěva prezidenta, Miloš Zeman, náklady, Jihočeský kraj, návštěva, Česko, Kateřina Pospíšilová, České Budějovice, Drbna.cz, Martin Půta, Kaplice, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana vyšla na více jak čtvrt milionu korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.