Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krajští radní zvolili Zuzanu Roithovou do vedení jihočeských nemocnic

Krajští radní zvolili Zuzanu Roithovou do představenstev všech osmi nemocnic holdingu Jihočeské nemocnice. Zastupitelé ji v červnu nezvolili. Roithová je zatím příjemně překvapena, jak jsou nemocnice výborně vybavené.

Členové vedení jihočeských nemocnic budou mít nižší odměny. Kraj, který je jejich zřizovatelem, tím ročně ušetří 24 milionů korun, uspořenou částku chce uvolnit na chod nemocnic. Otázka odměn pro vedení nemocnic vedla k pádu bývalé krajské koalice. ANO kvůli výši platů kritizovalo sociální demokracii, která se podílí na vedení kraje od roku 2008. Současná koalice, kterou v dubnu vytvořily ČSSD, Pro Jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL, se shodla, že systém odměňování změní.

Radní o zvolení Roithové rozhodli v mimořádném bodu programu své schůze. Podle Knota jim to umožnila novela zákona o krajích platná od 1. července. „Paní doktorka Roithová byla navržena do představenstev všech osmi nemocnic holdingu a radou kraje schválena. Tímto rozhodnutím se stala členkou představenstva všech osmi nemocnic holdingu,“ řekl Knot. Představenstva byla prozatím dvoučlenná, teď jsou tříčlenná.

Bývalá ministryně zdravotnictví Roithová řekla, že bez tohoto kroku by holding nemohl fungovat. Podle ní již zákon z roku 2014 stanoví, že složení představenstva společnosti, kterou stoprocentně vlastní kraj, nemusí schvalovat zastupitelé.

„Stejně tak byli nedávno zvoleni členové představenstva holdingu v Plzeňském kraji. Já funguji v holdingu od května, řeším ty věci, objíždím teď nemocnice, debatuji s řediteli, řešíme personální koncepci a problémy, co pro ně může holding udělat. Dojmy mám velmi příznivé ve smyslu, že mě překvapuje, jak jsou nemocnice výborně vybavené, zrekonstruované, je tam úžasná čistota, a to i na odděleních dlouhodobé péče. Úroveň je srovnatelná s nemocnicemi, které znám ze zahraničí,“ řekla Roithová. Zabývat se chce personálními otázkami, kvalitou péče a komunikací, nejenom ekonomikou. U ředitelů nemocnic vidí vstřícnost a velký zájem, řekla.

V čele holdingu – akciové společnosti Jihočeské nemocnice – je Roithová od května. U zastupitelů její nominace do představenstev neprošla 22. června o jeden hlas. Jak řekl Studenovský, od 1. července díky novele zákona o krajích již o věci zastupitelé nerozhodují.

Roithová nahradila Martina Bláhu, který vedl holding do 30. června. Po rozpadu původní koalice v jižních Čechách dal svoji funkci předsedy představenstva Jihočeských nemocnic k dispozici. Bláhu řada zastupitelů kritizovala, že z nemocnic pobíral na odměnách ročně 7,2 milionu korun. Otázka zdravotnictví stála i za pádem jihočeské koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Holding tvoří nemocnice České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

Zdroj ČTK

Štítky Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, představenstvo, vedení, nemocnice, Jihočeské nemocnice, a.s., koalice, ANO 2011, ČSSD, Jihočeši 2012, Jihočeský kraj, KDU-ČSL, Martin Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští radní zvolili Zuzanu Roithovou do vedení jihočeských nemocnic  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.