Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zimola už nebude usilovat o kandidaturu do sněmovny

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola už nebude usilovat o kandidaturu za ČSSD v letošních podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Na pondělním jednání krajského výkonného výboru sociální demokracie známil, že se raději vzdá snahy o kandidaturu do sněmovny z posledního místa jihočeské kandidátky, než aby na protest proti jeho vyškrtnutí ústředím ČSSD odstoupili z kandidátky další lidé.

Zimola v pondělí současně vyzval další spolustraníky, aby z kandidátky neodstupovali. K dohodě mezi ústředním a krajským výborem nedošlo ani po pátečním jednání.

„Já jsem k tomuto rozhodnutí dospěl už před nějakým časem. Protože jsem dokonce předpokládal, že předsednictvo sociální demokracie se rozhodne tak, jak se rozhodlo. My na jihu Čech nechceme být označováni za případné viníky prohry sociální demokracie. Chceme udělat maximum, aby ten výsledek (ve volbách), byl co možná nejlepší," řekl Zimola po pondělním jednání krajského výkonného výboru ČSSD, jehož se zúčastnili i zástupci vedení strany - místopředseda ČSSD a předseda Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu, člen politického grémia ČSSD Milan Štěch.

Jihočeská ČSSD nadále nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly z kanidátky

Jihočeští sociální demokraté však zdůraznili, že pondělní rozhodnutí nemění jejich názor. „Krajský výkonný výbor nadále nesouhlasí s vyškrtnutím Jiřího Zimoly. Nikdo asi ani nemohl předpokládat, že toto stanovisko změníme. Musím ocenit přístup Jiřího Zimoly, který vyzval všechny na kandidátce, aby tu svou pozici zachovali,"  uvedl místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák. Dodal, že kandidáti mají ještě několik dní na to, než budou kandidátní listinu schvalovat všichni členové jihočeské ČSSD, a do té doby případně mohou kandidátku opustit.

„Chtěl bych ocenit výzvu Jiřího Zimoly k dalším kandidátům. Jsem rád, že tato výzva byla přijata," uvedl po jednání Hamáček. Podle něj dohadování a diskuse o podobě kandidátních listin patří k přirozenému procesu. „ČSSD je demokratická strana na rozdíl od jiných stran, kde o tom, kdo bude na kandidátce, rozhoduje jeden člověk. V sociální demokracii rozhodují kolektivní orgány, takže ta diskuse je vždycky těžší," řekl Hamáček.

Zimola stranu opustit nehodlá

Zimola v pondělí zopakoval, že nehodlá opustit stranu a kandidovat za jiný politický subjekt. „Chci z pozice krajského předsedy sociální demokracie přispět k co nejlepšímu výsledku ČSSD na jihu Čech. A jinak v tenhle moment žádné politické plány nemám," podotklZimola.

Zimolu z kandidátky vyškrtlo celostátní vedení strany. Bývalý hejtman figuroval na poslední 22. příčce kandidátní listiny jihočeské sociální demokracie. 

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zimolovo vyřazení odůvodňoval tím, že by se v kampani mohly negativně projevit kauzy spojené s bývalým hejtmanem. Měl na mysli otázku stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a systém odměňování ve vedení managementu jihočeských nemocnic. Zimola už dříve uvedl, že jde jen o záminku a kroky vedení ČSSD označil za likvidaci vnitrostranického kritika. 

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky volby, kandidátka, ČSSD, Zimola, Jiří Zimola, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, Česko, kandidátní listina, Milan Štěch, Bohuslav Sobotka, Jaromír Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimola už nebude usilovat o kandidaturu do sněmovny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.