Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Po podpisu koaliční smlouvy končí v Jihočeském kraji politické bezvládí

Podpisem koaliční smlouvy byla ve středu ráno stvrzena spolupráce čtyř politických uskupení v Jihočeském kraji. Na nové koalici se shodly ČSSD, Jihočeši 2012, Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. Dohromady mají 28 z 55 mandátů, tedy těsnou nadpoloviční většinu.

Na čtvrtečním mimořádném zastupitelstvu tak kromě projednávání jihočeského zdravotnictví dojde i k převolení vrcholných orgánů Jihočeského kraje. V křesle hejtmana skončí Jiří Zimola, který se po dlouhých osmi letech stane pouze řadovým zastupitelem. Nahradit by ho měla dle dohody koaličních partnerů Ivana Stráská (ČSSD). Ta si pod dohledem ponechá resort zdravotnictví.

Právě Zimola podepsal za sociální demokracii koaliční smlouvu. „Dokázali jsme poměrně rychle vyřešit politicky nestabilní situaci v Jihočeském kraji,“ podotkl. Zároveň potvrdil, jak bude rozdělena správa kraje. První náměstkem Stráské se stane písecký místostarosta Josef Knot (Pro Jižní Čechy), jehož oblastí budou smart cities (chytrá města, pozn. autora).

Jako náměstek bude pokračovat Pavel Hroch (Jihočeši 2012), který z předchozí koalice naváže na agendu životního prostředí, zemědělství, problematiky jihočeského venkova a kultury. Náměstkem pro finance bude Jaromír Novák (ČSSD) a náměstkem pro školství a sociální záležitosti Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL), který nahradí v zastupitelstvu Zuzanu Roithovou, jež složila svůj mandát.


Podpis koaliční smlouvy.

Na místa uvolněných radních usednou starosta Lišova Jiří Švec (Pro Jižní Čechy), který se bude starat o dopravu a starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD), jenž bude řešit problematiku veřejných zakázek. Neuvolněnými radními budou Miroslav Joch (ČSSD), Pavel Pavel (Jihočeši 2012), Ivo Moravec (Pro Jižní Čechy) a Pavel Talíř (KDU-ČSL).

Odchod Roithové ze Zastupitelstva Jihočeského kraje znamená, že se bývalá ministryně zdravotnictví přesune do holdingu Jihočeské nemocnice, kde v čele představenstva s největší pravděpodobností nahradí Martina Bláhu. „Řekli jsme, že chceme, aby bylo dáno do pořádku jihočeské zdravotnictví včetně odměn. Do představenstva holdingu jsme nabídli člověka, který je zkušený, má roky praxe. Rozumí oboru a přehodnotí odměny v rámci jihočeských nemocnic včetně toho, že se provedou audity investičních akcí holdingu minimálně od roku 2014,“ uvedl za KDU-ČSL poslanec a krajský zastupitel Jan Bartošek. Úspory na odměnách očekává v řádech milionů korun. Peníze by poté měly jít do mezd lékařů a zdravotních sester.

Hnutí ANO, které bylo součástí předešlé koalice, tak míří do opozice. Dlouhou dobu ale jednalo o spolupráci s ODS, KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočechy 2012. Nakonec nalezlo podporu pouze u občanských demokratů. Nová koalice mezi ČSSD, Jihočechy 2012, Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL však přesto nabízí prostor podílet se opozici na správě kraje. V jednotlivých komisích tak pro členy hnutí ANO, ODS a KSČM budou vyčleněna tři místa. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihočeský kraj, koaliční smlouva, ČSSD, KDU-ČSL, koalice, zdravotnictví, Jiří Zimola, Ivana Stráská, ODS, Zuzana Roithová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Po podpisu koaliční smlouvy končí v Jihočeském kraji politické bezvládí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.