Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech by měla vzniknout nová koalice vedená ČSSD

V Jihočeském kraji patrně bude vládnout nová koalice ČSSD, KDU-ČSL, uskupení Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Subjekty by měly podepsat memorandum o spolupráci hned po Velikonocích, v úterý. Koalice by držela těsnou většinu, disponovala by 28 zastupiteli z 55. Jihočeský kraj po loňských podzimních volbách vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. V pondělí se rozpadla. Oficiálně byly důvodem neshody ANO a ČSSD ohledně fungování společnosti Jihočeské nemocnice, kterou řídí kraj.

Novou koalici už nepovede hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu už o ni nebude usilovat. Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD). Otázky personálního obsazení a stranického rozložení v nové koalici zatím nejsou známy ani z neoficiálních zdrojů.

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. ANO oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL i koalici Pro Jižní Čechy a ještě ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů.

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Stejné věci kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna.

Autoři

Štítky ČSSD, koalice, Jihočeský kraj, ANO 2011, Jihočeši 2012, Česko, Jiří Zimola, KDU-ČSL, Velikonoce, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

Já si myslím,že to je velmi rozumné. Přesto všechno si neumím představit,že bychom měli v kraji prosazovat morálku holky z Pardubic Maxové a jejího nohsleda hochštaplera, bývalého pasáka a samozvaného Ing.Nováka.Neumím si vůbec mimo Zombie Kuby, že by s těmito lidmi někdo usedl za jeden stůl.A je naše chyba všech v kraji,že jsme se neptali. Jaké odměny se vyplácejí v představenstvech. Je to i důsledek,že lékaře jsme měli v minulosti pomalu za Bohy, věřili jsme prvnímu hetmanovi Zahradníkovi ikoně férovosti. Bohužel zklamal a navíc se ještě prodal na plakáty s hloupým až primitivním heslem. Zimolvi nevyčítám chalupu a její hodnotu.Vyčítám mu,že jeli dál ve vyjetých kolejích započatých tehdy vládnoucí ODS a mlčeli. Došlo to tak daleko,že by se tu za tak velké peníze vydržovali i podvodníci.

Pátek, 14. dubna 2017, 03:58Odpovědět

Na jihu Čech by měla vzniknout nová koalice vedená ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.