Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kdo kope za ANO v nemocnicích? Petr Novák s podivnou morálkou, který lhal o vzdělání

Několikatýdenní vyostřený boj na krajské politické scéně skončil na začátku tohoto týdne rozpadem vládnoucí koalice a následně i oznámením rezignace hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Jedním z důvodů sporu bylo personální obsazení a výše odměn v holdingu Jihočeské nemocnice. V době trvání celé kauzy však začaly v médiích prosakovat také další informace, které mohou mít nepříjemný vliv na fungování zdravých a ekonomicky stabilních nemocnic na jihu Čech.

Hnutí ANO v čele s krajskou předsedkyní Radkou Maxovou od počátku tvrdí, že při vstupu do koalice nemělo tušení o odměňování členů představenstev jihočeských nemocnic. „Smlouvy jsou napsány tak kulišácky, že je těžko dopočitatelné, jaké příjmy má pan Bláha v rámci odměn. Nebudeme tvrdit, že jsme o tom věděli,“ uvedla před dvěma týdny Maxová. Její slova jsou však s podivem, protože nechala od 1. ledna 2017 do představenstev všech osmi nemocnic a holdingu Jihočeské nemocnice dosadit člena ANO Petra Nováka.

A právě třiatřicetiletý politik je, vzhledem ke své kariérní minulosti, zajímavou osobou na scéně. Vztahuje se především k roku 2014, kdy vrcholila kampaň před volbami do obecních zastupitelstev. Lídrem kandidátky v Táboře byl tehdy třicetiletý Novák, ředitel provozu lékárenského řetězce Dr. Max. V pozadí však působil ještě v jednom byznysu. S tehdejším místopředsedou táborské buňky ANO Alešem Lachoutem byl spolumajitelem agentury Topfin Consulting. Ačkoliv by se podle názvu mohlo jednat o nějakou finanční společnost, jejich firma nabízela jednotlivé hostesky a modelky, které byly schopny splnit „konkrétní požadavky“. Informaci tehdy přinesly portály Týden a Echo24.


Webové stránky Topfin Consulting. Zdroj: jcted.cz.

„Proti tomu se velmi ohrazuji. Pokud se ptáte na mé působení ve společnosti Topfin Consulting, mohu jen konstatovat, že jsem byl v roce 2013 a 2014 spolumajitelem obchodní společnosti, která měla dvě oblasti zájmu. První byla velkoobchodní činnost a e-shop v oblasti drogerie/kosmetiky a druhou oblastí bylo komplexní zajištění kulturních, společenských, vystavovatelských akcí či módních přehlídek. Slovo komplexní znamená, že šlo o přípravu akcí na klíč. Společnost ukončila činnost po tragické dopravní nehodě druhého spolumajitele, při které došlo k úmrtí účastnice nehody. Následně byla společnost prodána a nyní se zabývá podnikáním v oblasti zemědělství,“ říká Petr Novák.

V popisu služeb firmy Topfin Consulting na info-tabor.cz se však píše: „Nabízím kompletní služby v oblasti modelingu a hostesingu. Zajišťuji casting, organizaci akcí, fotoslužby a individuální přípravu dívek. Jsme tu pro Vás.“ Právě „individuální příprava dívek“ jediným oborem činnosti, o kterém Novák ve svém vyjádření nemluví.

Jsou přetrhané vazby na lékárenský průmysl?

Petr Novák se v tu dobu navíc pohybuje kolem lékárenského průmyslu. U svého jména měl na webu města Tábor donedávna uveden jako oficiální e-mail s koncovkou „drmax.cz“. Dokonce ještě v době, kdy už byl členem představenstva Jihočeských nemocnic a místopředsedou představenstva Nemocnice České Budějovice. Lékárny Dr. Max navíc vede akciová společnost Česká lékárna holding, jež je zakládajícím členem Asociace provozovatelů lékárenských sítí. Jejím výkonným ředitelem je Petr Novák. Může tak jít o střet zájmů?


Kontaktní údaje zástupců města Tábor (leden 2017).

„Působení v Asociaci provozovatelů lékárenských sítí v pozici výkonného ředitele je obdobné jako u kolegů z představenstva Jihočeských nemocnic, kdy Michal Čarvaš působí jako místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic a Martin Bláha je jednatelem a výkonným ředitelem obchodní společnosti, která prodává kontaktní čočky. Navíc je potřeba zmínit, že Asociace provozovatelů lékárenských sítí je zájmové sdružení právnických osob, nikoliv obchodní společnost, kde hlavním cílem asociace je hájení práv lékáren a legislativní monitoring v dané oblasti. Velmi podstatná je také zmínka, že asociace jako zájmové sdružení nemá uvedený žádný předmět podnikání, a proto nemůže docházet ke střetu zájmů. Mé působení v této pozici je dohodou valné hromady, jako nejvyššího orgánu asociace. Práce není stanovena pracovní smlouvou,“ upřesnil Novák. 

Michal Čarvaš však odmítá, že by mohlo jít o střet zájmů. „Domnívám se, že o žádný střet zájmů se nejedná a jednat ani nemůže. Členem Asociace českých a moravských nemocnic jsou jednotlivé nemocnice a jednají za ně jejich statutární orgány, tedy ředitelé či předsedové představenstva. Naopak považuji za výhodu, že jako ředitel Nemocnice Prachatice a člen představenstva Jihočeské nemocnice vidím problematiku očima malé nemocnice i pohledem celého holdingu, či pohledem velké nemocnice, Nemocnice České Budějovice, velikosti fakultní nemocnice,“ zmiňuje Čarvaš. Stejně mluví také Martin Bláha. „Nejsem ve střetu zájmů, potvrdil to znalecký posudek, který vzala na vědomí současná Rada Jihočeského kraje bez jakýchkoli připomínek. Je to nesmysl,“ říká.


Lidé v Asociaci provozovatelů lékárenských sítí.

Potvrzuje to i analytik Milan Eibl z Transparency International. „Z popsaných informací nelze jednoduše onálepkovat jednotlivé aktéry podezřením na střet zájmů. Může být logickým vyústěním, pokud jsou odborníky v oblasti zdravotnictví, že jsou aktivní ve vícero subjektech. Podezřelý by však byl kupříkladu vztah mezi jednotlivými stranami, který by stavěl člena představenstva do pozice, kdy by musel vybírat mezi zájmem nemocnice a komerčního subjektu. Linie střetu zájmů je velice tenká, proto nutnou odpovědností nejen politika, ale i každé osoby v orgánech veřejných subjektů, je, aby dokázal jasně prokázat, že jeho soukromé zájmy neovlivňují (ani nezavdávají podezření z vlivu na) chod veřejných subjektů,“ tvrdí.

„Absence titulu není překážkou.“ Před volbami se jím ale Novák pyšnil

Před loňskými krajskými volbami se ale Novák dopustil jednoho zásadního morálního a etického prohřešku. Na webových stránkách hnutí ANO bylo u bývalého tajemníka poslankyně Radky Maxové a současného asistenta senátora Jaroslava Větrovského uvedeno, že je držitelem inženýrského titulu. Z jeho slov ale vyplývá, že tomu tak není. Lhal tak svým voličům? „Jsem absolventem všeobecného gymnázia, mnoha dalších kurzů a školení. Konstatuji, že titul před jménem není ukazatel kvality člověka, takže věřím, že absence vysoké školy není v práci překážkou. Ve svých 33 letech jsem pracoval v managementu dvou nadnárodních obchodních společností a řídil desítky projektů s rozpočtem přesahujícím dvě miliardy korun,“ tvrdí.
Vyhledávání na Google.com.

Jasno o vzdělání svého kolegy a zástupce hnutí ANO v důležité oblasti na jihu Čech zřejmě neměla ještě nedávno ani tehdejší lídryně kandidátky a krajská předsedkyně Radka Maxová. „Nejsem kompetentní odpovídat,“ uvedla. Neoprávněné užívání vysokoškolského titulu je však přestupkem proti pořádku ve státní správě a v územní samosprávě, za což by Petru Novákovi mohla být udělena pokuta až do výše tří tisíc korun.


Informace na webu ANO. Nyní už je odkaz zneplatněn. 

Vzhledem k tomu, že jeho měsíční odměny z představenstev jihočeských nemocnic činí 321 tisíc korun, stejně jako u Martina Bláhy nebo Michala Čarvaše, jde o nepatrnou sumu. Jenže záměrné uvedení v omyl svých voličů by nemělo být přípustné pro jakéhokoliv politika. V tomto případě jsou na místě slova morálka a etika. Opírala se o ně na posledním zastupitelstvu i Radka Maxová, která je často opakovala jako důvod k ukončení koaliční spolupráce.

Do představenstev jihočeských nemocnic vstoupil Novák s pořádnou vervou. Už 9. ledna zažádal o pořízení služebního vozu Mercedes Benz CLS 350 v hodnotě 1 082 644,63 koruny bez DPH. Auto mělo první registraci provedenu v roce 2015 a najeto 24 tisíc kilometrů. Částku nad milion korun si hradil Novák z vlastních zdrojů. Pro srovnání: služební vůz Bláhy, Volvo XC60, stál 999 tisíc korun bez DPH a byl pořízen v roce 2014. Pět let poté, co se stal předsedou představenstva holdingu Jihočeské nemocnice. Do té doby využíval soukromý automobil. Michal Čarvaš jej využívá stále.


Auto Petra Nováka. Foto: Dušan Vácha.

Hnutí ANO položilo slova morálka a etika na dvě odlišné roviny: ke koaličním partnerům a do vlastních řad. Nová koalice by v tomto ohledu měla mít daleko větší dávku sebereflexe.

Štítky nemocnice, Petr Novák, ANO 2011, Jihočeské nemocnice, a.s., Radka Maxová, střet zájmů, Martin Bláha, koalice, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

A navrh ještě pasák v bordelu.

Středa, 12. dubna 2017, 20:18Odpovědět

Ilja Muromec

No a včíl mluvte o morálce čičmundové ing.koukám děláte do rána aj dva pytle co nato holka z Pardubic.

Středa, 12. dubna 2017, 20:15Odpovědět

Kdo kope za ANO v nemocnicích? Petr Novák s podivnou morálkou, který lhal o vzdělání  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.