Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jiří Zimola rezignoval na post hejtmana Jihočeského kraje

Při nejbližším zasedání Zastupitelstva Jihočeského kraje složí svou funkci hejtmana Jiří Zimola. Na pozici nejvyššího představitele kraje byl od roku 2008. „Současná situace vyžaduje chlapské řešení,“ uvedl k rezignaci Zimola. Pokud by sociální demokraté jako vítěz voleb měli možnost zvolit v nové koalici svého hejtmana či hejtmanku, na tento post by navrhovali současnou 1. náměstkyni Ivanu Stráskou.

Zimola informaci oznámil po úterním jednání zastupitelského klubu ČSSD. Nechce prý bránit dalšímu fungování Jihočeského kraje. „Byl jsem v posledních týdnech vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy, vymyšlená kompromitující videa a zinscenované nahrávky. To vše se pak používalo jako záminka k postupnému rozbíjení koalice,“ myslí si odstupující hejtman.

Sociální demokracie se ale tímto krokem dopředu nestahuje do opozice. Chce navrhnout dalším stranám v zastupitelstvu vytvoření koalice, která by mohla pracovat pro Jihočeský kraj až do řádných voleb. Nejreálněji se Zimolovi jeví spolupráce s Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočechy 2012. Dohromady by tato čtyři uskupení měla 28 mandátů, tedy těsnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. „Jednání jsme zahájili a jsou snad na dobré cestě,“ potvrdil lídr vyjednávacího týmu ČSSD.

Oblíbený jihočeský politik by při vytvoření nové koalice neusiloval o znovuzvolení hejtmanem. Na tento post by sociální demokraté navrhnuli současnou náměstkyni Ivanu Stráskou. „Nechci být přítěží. Chci se naprosto očistit a v řádech týdnů vyvrátit veškerá podezření, která se v souvislosti s rekreačním domkem objevila. Chci veřejnosti ukázat, jaké bylo skutečné pozadí, kdo tahal za nitky a kdo potřeboval odstranit oblíbeného jihočeského hejtmana. Dokázal jsem pro ČSSD třikrát vyhrát krajské volby, a to se asi nesluší. Neodcházím zhrzeně nebo naštvaně. Odcházím unavený,“ řekl Zimola.

Nyní se čeká, zda se opozici podaří svolat mimořádné jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje. ODS, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy mají prozatím sedmnáct podpisů pro tuto iniciativu, potřebují jich však devatenáct. Krajská předsedkyně hnutí ANO Radka Maxová však už dříve oznámila, že se jejich zastupitelé k výzvě připojí. „Zatím mě ale neinformovali, že by žádost o svolání mimořádného jednání obdrželi,“ dodal Jiří Zimola. Řádná schůze Zastupitelstva Jihočeského kraje je na programu 11. května. 

Štítky Jiří Zimola, Jihočeský kraj, koalice, sociální demokracie, Ivana Stráská, ČSSD, KDU-ČSL, Radka Maxová, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Zimola rezignoval na post hejtmana Jihočeského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.