Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opozice chtěla personální změny v jihočeských nemocnicích. U zastupitelů neuspěla

Hnutí ANO neuspělo se svými usneseními na čtvrtečním zasedání Zastupitelstva Jihočeského kraje a nepřesvědčilo dostatek členů, aby hlasovali pro jejich návrhy vztahující se ke kauze hejtmana Zimoly a předsedy představenstva krajské organizace Jihočeské nemocnice Martina Bláhy ohledně výstavby rekreačních domků na Lipně. Bývalý hejtman Jan Zahradník a zastupitel Jiří Švec dokonce Zimolu vyzvali, aby zvážil své setrvání ve funkci.

Jednání krajského zastupitelstva bylo od začátku vyhrocené. Hejtman navrhl zařadit vysvětlení všech náležitostí k výstavbě rekreačních domků na Lipně a následně rozeslaného anonymního e-mailu do regionálních médií na začátek programu, což se podařilo snadno prosadit. Opoziční zastupitelé začali Zimolu ihned „grilovat“ a kladli mu nejrůznější otázky.

Hejtman zopakoval argumenty, které novinářům předložil na úterní tiskové konferenci. „Účel byl splněn, pomluvy byly vyřčeny, politická opozice se logicky raduje. Ale každému normálně myslícímu člověku musí být po pár minutách jasné, že se opravdu o žádný skandál nejedná,“ obhajoval se Zimola. Poukázal například na Martina Kubu z ODS, který podle jeho slov nedávno postavil bytový dům a chtěl v něm prodávat před prodejem církvi byty.

ČTĚTE TAKÉ: Bláha vyvrací spekulace kolem nákupu pozemků: Štve mě, že musím reagovat na nepravdy

Kubovi ale takové vysvětlení nestačilo. „Čekal jsem, že argumenty budou racionálnější a méně emotivní. Víte, v čem se liší moje stavba nebo firmy, v nichž jsem byl společníkem, a stavba pana Bláhy? Že to byl podnikatelský developerský projekt, kdy jsme postavili bytový dům a čekali jsme, komu ho prodáme. Snažili jsme se ho nabízet jako byty, ale protože jsme se trefili do situace, kdy církev dostávala peníze a sháněla nemovitosti, tak byl nakonec prodán jako jeden celek,“ řekl Kuba, jenž byl znepokojen tím, že kompromitující materiály z anonymního e-mailu mohou ukazovat na spojitost s ODS.

ČTĚTE TAKÉ: Hejtman vyvrátil veškerá anonymní nařčení. Kauzu považuje za uzavřenou

Nespokojeni byli rovněž koaliční zastupitelé z hnutí ANO, kteří se od celé žádosti distancovali a požadovali další vysvětlení. „Považuji vás za zkušeného politika a nemyslím si, že když si takto pořizujete rekreační chatu, že jde o správné politické chování vůči veřejnosti,“ uvedla předsedkyně krajské organizace Radka Maxová. Hnutí ANO nakonec po dlouhé dvouhodinové diskusi, ve které Jan Zahradník a Jiří Švec vyzvali hejtmana ke zvážení setrvání ve funkci, vyvolalo mimořádné koaliční jednání.

Po něm navrhla Maxová hlasovat o usnesení, které mělo považovat za nepřijatelné z morálního a etického hlediska, aby člen představenstva organizace zřizované krajem budoval nemovitosti pro vrcholné představitele kraje. Jenže návrh nebyl přijat, stejně jako usnesení, kterým chtělo zastupitelstvo doporučit Radě Jihočeského kraje, aby se na svém příštím zasedání věnovala personálním změnám v jihočeských nemocnicích. Pro hlasovali kromě členů hnutí ANO i opoziční zastupitelé z ODS, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy. Komunisté se zdrželi, socialisté návrhy odmítli.

Jiří Zimola přesto závěrem přislíbil, že se případem bude koaliční rada na svém dalším setkání nadále zabývat. Anonymní e-mail nadále vyšetřuje i policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jiří Zimola, ANO 2011, Jihočeský kraj, Martin Bláha, Jiří Švec, Jan Zahradník, Vodní nádrž Lipno, Jihočeské nemocnice, a.s., Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice chtěla personální změny v jihočeských nemocnicích. U zastupitelů neuspěla  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.