Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman vyvrátil veškerá anonymní nařčení. Kauzu považuje za uzavřenou

Tečku za patrně vykonstruovanou kauzou udělal na úterní mimořádné tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Argumentačně rozmetal anonymní e-mail, který v minulém týdnu dorazil do schránek některých regionálních redakcí. Případ ale nadále šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů, stejně jako policejní ředitel. Z důvodu možného úniku tajných informací pověřil anonym vyšetřit ministr vnitra Milan Chovanec.

„Jde o evidentní podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce,“ zmínil úvodem tiskové konference Zimola. Následně rozmetal údajné důkazy o jeho spolupráci na zadávání zakázek Správy a údržby silnic Jihočeského kraje s předsedou představenstva Jihočeských nemocnic Martinem Bláhou. Výstřižky v anonymním e-mailu pocházely ze zakázek schválených v roce 2009, tudíž o nich nemohlo být aktuálně rozhodováno. Oba aktéři přitom měli vzájemně koordinovat další postup.

Hejtman vyvrátil i pravost e-mailové schránky, ze které měl s Bláhou komunikovat. Její obsazenost navíc byla nulová, a tak lze předpokládat, že mohla být založena účelově. „Požádal jsem ale Google, aby prověřil zneužití mého jména ve falešném účtu a identifikoval osoby, jež jsou za založení schránky zodpovědné,“ uvedl Zimola.

Spekulace se vznáší i nad fotografií rekreačního domku ve Slupečné, kterou anonym rozeslal v e-mailu. „Fotografie je jiná, než byla v tištěném Blesku, přesto však evidentně focena stejným člověkem ve stejnou dobu. Zajímavé je, že se v elektronické verzi na internetu objevila až po rozeslání anonymu, a to v pondělí odpoledne. Tudíž upozorňuji Blesk, že se mu někdo naboural do redakčního systému. Pokud tedy neberu v úvahu jinou speciální linii komunikace,“ podotkl s tím, že právě deník Blesk a regionální TV Jéčko nebyly adresátem anonymního e-mailu, přesto se k materiálům dostaly.

Právě šéfredaktorku TV Jéčko Petru Říhovou, která se tiskové konference rovněž účastnila, hejtman Jiří Zimola nařkl z úmyslné manipulace s informacemi. „Poměrně dost lidí mne přesvědčovalo, abych podal trestní oznámení na Petru Říhovou,“ nebral si servítky. Nakonec jí ale předal pouze výtisk etického kodexu syndikátu novinářů. Kritiku směřoval i k Pavlu Kroupovi, jenž se na reportážích podílel.

Zimola tak považuje kauzu za uzavřenou. Už dříve však hejtmana kritizoval předseda ODS Petr Fiala a vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby přiměl Zimolu k detailnímu vysvětlení celé kauzy. To má nyní na starosti vyšetřování policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jiří Zimola, tisková konference, GIBS, Jihočeský kraj, Milan Chovanec, Martin Bláha, Petra Sternbergová, Google, Bohuslav Sobotka, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman vyvrátil veškerá anonymní nařčení. Kauzu považuje za uzavřenou  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.