Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bláha vyvrací spekulace kolem nákupu pozemků: Štve mě, že musím reagovat na nepravdy

Klidné spaní nemá v posledních dnech předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Médii je už několikátý den v řadě propíráno jeho přátelství s hejtmanem Jiřím Zimolou. Nesrovnalosti měly být ohledně nákupu pozemků v lokalitě Slupečná na Lipně a následné výstavby čtyř rekreačních domků. Na pondělní tiskové konferenci Bláha veškeré nepravdy, které zazněly v relacích jiných regionálních médií, vyvrátil.

Předseda představenstva byl dán do spojitosti s českokrumlovským podnikatelem Romanem Najbrtem, kterého minulý týden při objasnění celé kauzy neuvedl jako spolukupujícího pozemku. Oba při jednání s předchozím majitelem pozemku vyjednali kupní cenu 1 milion korun, kterou měl ze dvou třetin platit Bláha, zbytek poté měl jít za Najbrtem.

„Kvůli tomu, že se Roman Najbrt dostal do finanční tísně, mě o tři dny později požádal o uhrazení zbylé částky. Celou částku jsem tak uhradil já, přestože byl Najbrt vlastníkem třetiny pozemku. Jeho část uhrazena mnou se tak v podstatě stala dluhem vůči mně,“ popsal dění v roce 2012 Bláha. Médiím otevřeně přiznal, že se s Najbrtem znali, a nebyl tak důvod nevěřit mu, že dluh nesplatí.

Až teprve v únoru následujícího roku došlo k dohodě o rozparcelování pozemku. Jelikož měl Najbrt u Bláhy stále dluh, nemusel předseda představenstva Jihočeských nemocnic tehdy českokrumlovskému podnikateli nic platit za získání větší plochy než podle kupní smlouvy z roku 2012. „Do tří měsíců se rozhodl, že projekt úplně opustí, a tak za zbylou částku 100 tisíc korun jsem od Najbrta pozemek odkoupil,“ doplnil Bláha.

Jak se Bláhovi s Najbrtem podařilo získat pozemek v lukrativní lokalitě za tak nízkou cenu? „Pozemek byl velmi problematický. Vedl přes něj hlavní řád pitné vody pro Loučovice a Lipno. Pokud tam někdo chtěl někdy stavět, musel řád přeložit. Třetina pozemku je pod úrovní veřejné spádové kanalizace, takže nebylo zřejmé, že se třetinu pozemku podaří připojit ke kanalizaci. Jinak by ten pozemek byl bezcenný,“ popsal Bláha.

Pozemek zhodnotil právě přívod kanalizace, který umožnil soused, přes jehož pozemek vede. „Souhlasil pouze pod podmínkou, že dostane věcné břemeno k cestě, která tam bude zbudovaná. To jsem udělal a uvolnil se prostor, aby se pozemek stal vůbec zasíťovatelným. Logicky tak cena musela být nižší než cena pozemku, který je běžně dostupný k veřejným sítím. Připojení se přitom nemuselo podařit,“ přidal předseda představenstva. Tehdy měly takové pozemky na Lipně výkupní hodnotu 650 korun za metr čtvereční, Bláhův pouze 343 korun. Po nutných úpravách se dostal na výkupní hodnotu 659 korun.

Spekulace, že se jedná o developerský projekt Bláha jasně odmítl, naopak nevyvrátil dotaz, že už se jedná o politický boj před blížícími se parlamentními volbami. „Nepřísluší se mi k tomu vyjadřovat, ale ať si každý udělá obrázek sám,“ dodal s tím, že ho štve, že musí reagovat na nepravdy.

Štítky pozemek, Martin Bláha, předseda představenstva, Vodní nádrž Lipno, Jiří Zimola, Slupečná, kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bláha vyvrací spekulace kolem nákupu pozemků: Štve mě, že musím reagovat na nepravdy  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.