Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimola nařčen anonymem z ovlivňování zakázek. Je to případ pro Chocholouška, brání se

Horké chvíle zažívá v posledních dnech hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Vše odstartovalo minulý pátek, kdy deník Blesk zveřejnil informace o výstavbě rekreačního sídla ve Slupečné u Lipna nad Vltavou. Dům však nestaví hejtman, ale předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Rozdmýchat oheň se navíc v pondělí rozhodl neznámý anonym, který rozeslal do redakcí některých médií údajnou e-mailovou komunikaci mezi oběma aktéry.

Anonym vše načasoval na dobu, kdy na Krajském úřadu Jihočeského kraje právě probíhala tisková konference na téma další fáze modernizace Letiště České Budějovice. I přesto byli někteří novináři dopředu připraveni konfrontovat Zimolu a Bláhu s uniklými materiály. Šéf Jihočeských nemocnic se přitom tiskové konference účastnil za účelem objasnění informací k výstavbě domů ve Slupečné.

Stavět domy každý za sebe prý nedávalo smysl

Ostatně to se oběma podařilo vysvětlit. Martin Bláha podle svých slov v roce 2012 zakoupil u Lipna nad Vltavou pozemek, který vyšel na 2,3 miliony korun. Jeho plocha však byla natolik velká, že se jej rozhodl rozdělit na čtyři části s malými rekreačními domky s pozemky o přibližné rozloze 100 metrů čtverečních. Oslovil proto své přátele, hejtmana Jiřího Zimolu či náměstka Jaromíra Slívu, zda by se na nákladech k nákupu pozemku nechtěli podílet. S tím, že by si následnou výstavbu domů hradili sami.

Oba nabídku přijali. Proč ale nestavěl každý za sebe? „Nedávalo to smysl, protože jsme v lokalitě sedmi nizozemských sousedů a jenom tři čtvrtě roku jsme doručovali všechny věci v rámci stavebního řízení do Nizozemska. Když navíc stavíte čtyři stejné domy na původně jednom parcelním čísle, je nejlogičtější postupovat v rámci jednoho stavebního řízení. Naším cílem bylo podělit se o náklady,“ podotkl Bláha.

Na konci léta 2014 tak předseda představenstva Jihočeských nemocnic obdržel stavební povolení a v roce 2015 podepsal smlouvu o spolupráci s hejtmanem Zimolou a náměstkem Slívou. Její součástí bylo ustanovení o budoucí kupní smlouvě. „Není pravda, že je teprve připravena. Existuje dva roky a podle ní se plní. Na jejím základě jsem od každého dostal zálohu dva miliony korun na financování první části plateb,“ doplnil Martin Bláha.

Zároveň bylo dohodnuto, že k převedení nemovitosti dojde do 90 dnů od kolaudace, ke které by mělo dojít v polovině letošního roku. Smlouva pamatovala i na to, že všechny rekreační domy budou zvenku stejné, ale uvnitř personalizované. Proto má v současnosti dům Jaromíra Slívy hodnotu 4,46 milionu korun a dům Jiřího Zimoly hodnotu 4,67 milionu korun. Hejtman zmínil, že na doplacení chybějící částky si patrně bude muset vzít hypotéku.

Projekt od počátku řešil pouze Bláha, navíc vše financoval ze svých peněz. Spojitost s Jihočeskými nemocnicemi vylučuje, je totiž majitelem společnosti Maternia, jež patří k největším firmám ve svém oboru v Evropě. „Popravdě mě to lidsky uráží, že vůbec něco musím vysvětlovat. Neudělal jsem nic špatného. Nic, za co bych se musel stydět,“ řekl Bláha.

Anonym: Zimola s Bláhou řeší zakázky Správy a údržby silnic Jihočeského kraje

Kauza se však během pondělí rozšířila o další aspekt. Neznámý anonym před polednem rozeslal do jihočeských médií zprávu, ve které se nacházela údajná e-mailová komunikace mezi Jiřím Zimolou a Martinem Bláhou. Ta začíná 26. února, je šifrovaná a upozorňuje na budoucí vypsané zakázky Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Znovu si psali 2. března, tentokrát měl hejtman vědět o chystané razii v Technické správě komunikací, která přišla až pět dní nato. Dále měl hejtman slíbit Bláhovi „všimné“ ve výši 250 tisíc korun i kryptovaný telefon.

„Tak tohle je už naprostý úlet! Zvažoval jsem podat trestní oznámení, ale obávám se, že autor toho blábolu není případ pro policii, ale pro docenta Chocholouška. Už jsem si myslel, že jsem ve své funkci zažil všechno, ale jak je vidět, mýlil jsem se a laťka byla opět posunuta,“ komentoval zaslané materiály Zimola s tím, že e-mailová adresa jzimola12@gmail.com, ze které zprávy odcházely, je samozřejmě falešná a účelová.

Navíc není zcela zřejmé, že e-maily směřovaly do schránky Martina Bláhy. Adresu příjemce totiž nelze ověřit. „Rád bych si myslel, že je to výplod chorého mozku, protože vykazuje všechny znaky a je to do nebe volající nesmysl. Podlost a způsob provedení mi velí ptát se: ‚Komu to prospívá?‘ Myslím si, že každý takovýto čin je způsobilý se v životě tomu, kdo ho vysílá, vrátit s o to větší intenzitou. Spravedlnost si nakonec vždycky umí najít cestičku,“ dodal k příspěvku anonyma Bláha. Případem se bude Budějcká Drbna nadále zabývat.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jiří Zimola, Martin Bláha, dům, nemocnice, Jihočeský kraj, stavba, Lipno nad Vltavou, Slupečná, Blesk, Jaromír Slíva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimola nařčen anonymem z ovlivňování zakázek. Je to případ pro Chocholouška, brání se  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.