Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policie prověřuje tendr na dostavbu letiště v Plané u Českých Budějovic

Policie prověřuje více než čtyřsetmilionovou zakázku týkající se letiště v Plané u Českých Budějovic. Důvodem má být podezření na neprůhledné výběrové řízení na zhotovitele zakázky – dostavbu a modernizaci letiště. Věcí se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu, která ale uvalila na případ přísné informační embargo.

Podle serveru novinky.cz mohla být zakázka takzvaně ušita na míru společnosti se sídlem v Praze, která se zabývá dodávkami radionavigačních systémů. Právě jejími referencemi se údajně museli prokazovat i další zájemci o dostavbu. A to i přes to, že radionavigace tvoří jen malou část tendru. Stanovenými kritérii zadavatelem mohlo dojít k výraznému zvýhodnění jedné z firem, která toto zařízení dodává, a mohla tak ovlivnit, s kým bude vítěz na zakázce spolupracovat.

Letiště v Plané u Českých Budějovic provozuje akciová společnost Jihočeské letiště, ale majitelem letištních objektů, budov a pozemků je kraj. Ten je také investorem a financuje i předmětnou zakázku. Právě Krajský úřad Jihočeského kraje byl zadavatelem výběrového řízení. Jakákoliv podezření na jeho netransparentnost ovšem jednoznačně odmítá.

Své oficiální vyjádření poskytl formou prohlášení na svých webových stránkách. Uvádí se v něm, že v případě veřejné zakázky Modernizace letiště České Budějovice byly nabídky uchazečů podány 15. listopadu a hodnotící komise se od té doby zabývala jejich podrobným posouzením. V průběhu zadávacího řízení se však objevily určité pochybnosti o tom, jakým způsobem prokázali někteří uchazeči splnění požadovaných kvalifikačních předpokladů, a tak je zadavatel začal důkladně prověřovat, aby při zadání takto významné zakázky nedošlo k žádnému pochybení. V nejbližší době bude svoláno další zasedání hodnotící komise, která by měla doporučit zadavateli výběr nejvhodnější nabídky, popřípadě jiný postup.

Policie České republiky kontaktovala krajský úřad právě v souvislosti s prověřováním těchto kvalifikačních předpokladů některých firem. „Policie prověřuje nyní to, co sami prověřujeme, totiž způsob, jakým firmy prokázaly kvalifikaci pro získání této zakázky,“ upřesnil náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jaromír Slíva.  „Některé reference se totiž při vyhodnocování nabídek ukázaly jako pochybné. Proto nyní ve spolupráci s právníky hledáme takový postup a řešení, které bez jakýchkoliv pochyb určí právoplatného vítěze soutěže. Diskusi nad dalšími otázkami pokládám za hru s informacemi a domněnkami, ale to není při podobných velkých zakázkách nijak neobvyklé,“ dodal náměstek Slíva.

Polovičním akcionářem společnosti Jihočeské letiště, která letiště v Plané provozuje, je Statutární město České Budějovice. Na údajnou netransparentnost výběrového řízení zřejmě proto byli upozorněni i všichni městští zastupitelé.

„V úterý jsem dostal, ostatně tak, jako asi všichni další zastupitelé, anonymní e-mail. Těžko si na základě anonymního oznámení dělat nějaký úsudek. Pokud je tam tvrzeno, že věc vyšetřuje policie, já bych jí důvěřoval. A pokud existují nějaká podezření a jsou-li nějaké pochybnosti, je jen a jen dobře, že se tím zabývá policie. Je dobře, že se vše vyšetří, ať už to dopadne jakkoliv,“ řekl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Město, jen jako poloviční akcionář ve společnosti, která letiště provozuje, je podle primátora ovšem ve zcela odlišné situaci než kraj, který je majitelem letiště, investorem a zadavatelem předmětné zakázky. „Samozřejmě, že případné zdržení v dokončení modernizace letiště by bylo nepříjemné. Ale vše musí být v rámci zákonných postupů, a to i za cenu zdržení,“ podotkl Svoboda.

Štítky letiště, policie, České Budějovice, Planá, výběrové řízení, Jiří Svoboda, Jaromír Slíva, Praha, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie prověřuje tendr na dostavbu letiště v Plané u Českých Budějovic  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.