Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návrh rozpočtu kraje na rok 2017 počítá s příjmy 12,2 miliardy korun a výdaji 12,7 miliardy korun

Objem celkových příjmů rozpočtu Jihočeského kraje je pro rok 2017 navrhován ve výši 12 151 679 200 korun, což znamená navýšení oproti schválenému rozpočtu 2016 o téměř 1,077 miliardy, a objem celkových výdajů ve výši 12 736 727 300 korun. Z rozdílu mezi navrženými příjmy a výdaji vyplývá, že výsledkem je schodek ve výši 585 048 100 korun. Podobu návrhu rozpočtu Rada kraje doporučila ke schválení krajskému zastupitelstvu ve čtvrtek 15. prosince.

„Stalo se již tradicí, že Jihočeský kraj je velmi dobrým hospodářem a sestavuje rozpočty tak, aby případné roční schodky mohl zcela pokrýt ze svých vlastních prostředků. Na pokrytí schodku 2017 i splátek úvěru ve výši 275 milionů korun uvolňujeme z Fondu rezerv a rozvoje Jihočeského kraje 711 milionů korun, z Fondu rozvoje sociální oblasti 124 milionů korun a z Fondu vodního hospodářství 25 milionů korun. Znamená to, že v příštím roce nepočítáme s žádným čerpáním úvěrů, ale naopak garantujeme splacení všech dříve přijatých úvěrů, takže na konci roku 2017 nebude kraj zatížen žádným úvěrem,“ zdůraznil Zimola.

Hlavní priority rozpočtu jsou udržitelný rozvoj i úspory na provozních výdajích

„Navrhovaný rozpočet plně respektuje hlavní priority, kterými jsou finanční zajištění udržitelného rozvoje kraje, příprava projektů k uplatnění do dalšího programovacího období 2014 – 2020, zachování platnosti úsporných opatření v oblasti provozních výdajů, udržení provozu zřizovaných organizací při požadavku maximálních úspor a zapojování fondů a garance splátek dříve přijatých úvěrů,“ sdělil krajský radní pro finance a ekonomiku Jaromír Novák.

U daňových příjmů kraje dochází ke skokovému zvýšení o zhruba 595 milionů korun oproti schválenému rozpočtu na letošní rok a dosahují 5317,7 milionu korun. Pozitivně se tak projevuje schválení novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterým byly krajům od roku 2016 vráceny daňové příjmy, odňaté v roce 2011 pravicovou vládou údajně na financování důchodové reformy.

U nedaňových příjmů, které činí 261 milionů korun, dochází k nárůstu o 141 milionů korun a jsou to většinou vratky návratných finančních výpomocí, které kraj poskytoval na předfinancování dotačních prostředků jiným subjektům.

„Největší část v příjmech tvoří přijaté transfery ve výši 6569 milionů korun (včetně dotace MŠMT na úhradu přímých nákladů na vzdělávání ve výši 5834 milionů korun) které činí více než polovinu rozpočtovaných prostředků kraje. Oproti rozpočtu letošního roku je tato položka, směrovaná do regionálního školství, vyšší o 330,5 milionu korun a projevuje se tam navýšení platů učitelům,“ doplnil Novák.

Celkové výdaje ve výši 12,736 miliardy korun jsou v návrhu rozčleněny na běžné a kapitálové. Objem běžných výdajů – 10,288 miliardy, v zásadě odpovídá rozpočtu a skutečnosti roku 2016 a je mimo jiné ovlivněn maximálně obezřetnými výdaji krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací, stejně tak jako použitím dříve zmíněné dotace MŠMT na školství 5834,9 miliardy korun, ale reaguje také na zákonná opatření přijatá Vládou České republiky v oblasti nárůstu platů ve státní sféře. „Jihočeský kraj reaguje navýšením platů pracovníků zdravotnických záchranných služeb o 42 milionů korun, pracovníků v kulturních organizacích o 34 milionů a v sociálních zařízeních o 13,6 milionu korun bez ohledu na to, že tyto prostředky zatím nebyly nijak kompenzovány,“ řekl Zimola.

Podobné je to i u řidičů autobusů, kde se kraj jednoznačně hlásí k navýšení jejich platů v rámci dopravní obslužnosti a uzavření dodatků s jednotlivými dopravci. „Budeme nicméně požadovat po ministerstvu dopravy, financí i po premiérovi, aby navýšení těchto prostředků, které v případě Jihočeského kraje představuje cca 40 milionů korun, nějak kompenzovalo,“ dodal Zimola.

Do běžných výdajů rovněž patří i náklady na zajištění veřejné dopravy. Tady se chystá kraj vynaložit 1,092 miliardy korun, což je oproti letošku navýšení o 46,5 milionu korun.

125 milionů na propojení ulic Strakonická a M. Horákové, 32,6 milionu na 10 sanit

Kapitálové, to znamená investiční výdaje, jsou navrženy v celkové částce 2,448 miliardy korun. Jde o snahu kraje opět zvýšit investiční činnost na úroveň roku 2015. Navrženou výši investic považuje kraj za přiměřenou a realistickou, byť bude klást značné nároky na přípravu jednotlivých akcí.

„Mezi největší investiční akce patří plánovaných 300 milionů korun na rekonstrukci Letiště České Budějovice, dále lze zmínit 125 milionů korun na propojení ulic Strakonická a Milady Horákové v Českých Budějovicích, 113,5 milionu korun na rekonstrukci dačické nemocnice na domov pro seniory, 100 milionů korun na nový pavilon v českokrumlovské nemocnici, 32,6 milionu korun na pořízení deseti sanit pro zdravotnickou záchrannou službu, 17,5 milionu korun na přeměnu bývalého objektu obchodní akademie na Domov mládeže pro střední školu v Třeboni či 10 milionů korun na investice do technického zázemí a rekonstrukci dětského divadla v Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou,“ naznačil Zimola.

Novák v souvislosti s investicemi poukazuje na to, že se kraj snaží hospodařit vyrovnaně, za což ale sklízí výtky opozice právě kvůli malému objemu investic. „Domnívám se, že plánované investice ve výši 2,5 miliardy korun jsou tak akorát, aby se daly bez problémů zrealizovat,“ tvrdí krajský radní pro finance a ekonomiku.

Kraj pak bude i v roce 2017 pokračovat s dotační podporou, která přispívá k rozvoji jihočeského regionu. Do Programu obnovy venkova proto opět vyčlenil 100 milionů korun, tedy nejvíce v republice. „Zhruba padesátimilionová dotace je pak určena pro dobrovolné hasiče na spolufinancování obnovy jejich zásahové techniky,“ uzavřel Zimola.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky rozpočet, Jihočeský kraj, úvěr, investice, Jaromír Novák, Milada Horáková, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, České Budějovice, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh rozpočtu kraje na rok 2017 počítá s příjmy 12,2 miliardy korun a výdaji 12,7 miliardy korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.