Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem 65 milionů korun. Odhadované příjmy činí 1,85 miliardy korun a výdaje magistrát plánuje ve výši 1,92 miliardy korun. Schodek město uhradí z finančních rezerv z minulých let. Rozpočet schválili na pondělním zasedání českobudějovičtí zastupitelé. Pro bylo 33 ze 42 přítomných.

Město plánuje, že v příštím roce uvolní na kapitálové výdaje 389 milionů korun. Je to nejvíce v posledních třech letech. Na letošní rok město plánovalo kapitálové výdaje ve výši 189 milionů korun, loni to bylo 320 a předloni 212 milionů korun. „K tomu navýšení mohlo dojít z toho důvodu, že každoročně splácíme úvěr a snižuje se ten zůstatek toho, co máme půjčeno. A o to vždy navyšujeme investice,“ řekla radní Lucie Kozlová, která návrh rozpočtu předkládala. Objem investic pro rok 2017 představuje více než 20 procent z celkové položky výdajů.

Město na rok 2017 chystá například investici 74 milionů korun do obnovy sportovních zařízení. Dále počítá s příspěvkem 96 milionů korun pro Jihočeské divadlo, které je příspěvkovou organizací magistrátu. Významnou částku získá městský dopravní podnik. Pro něj chce magistrát v příštím roce uvolnit 199 milionů korun, což je o deset milionů korun více než letos. Za zvýšením je zvednutí platů především řidičů, kterých je nedostatek.

Právě otázku investic pro dopravní podnik, Jihočeské divadlo nebo letiště v některých bodech kritizovala část opozičních zastupitelů. „Na tyto body má každý jiný názor a tam se nejvíce zastupitelé rozcházejí,“ uvedla Kozlová.

Radnice počítá s příjmy z daní na úrovni 1,4 miliardy korun. Město má v současnosti dluh 643 milionů korun, který postupně snižuje. V příštím roce rozpočet v tomto směru počítá se splátkami 82 milionů korun.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, magistrát, investice, Lucie Kozlová, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit se schodkem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.