Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lodní doprava v Budějcích letos zahájí svou činnost

Ať už se to někomu líbí, nebo nelíbí, na Vltavě v Budějcích letos zahájí svou činnost lodní doprava. Nechceme se bavit o výši a smysluplnosti investic vložených do tohoto projektu, protože to je fakt, se kterým nikdo z nás už nic neudělá a proto nemá smysl se tím dnes zabývat. Spíše bychom Vás rádi alespoň v krátkosti seznámili, jak a kdy bude doprava zahájena a jak probíhají přípravy.

Zahájení lodní dopravy je naplánováno na 10.6.2011 a to současně se slavnostním uvedením plavební komory v Českém Vrbném do plného provozu. Tímto okamžikem začnou brázdit Vltavu 2 lodě společnosti ČESKOBRITSKÁ PLAVEBNÍ s.r.o. a to na bezmála 9 km trase z Budějc na Hlubokou. A jakéže lodě to budou? První lodí bude osobní loď s názvem ALTONA, která pojme 10 cestujících a obsluhovat jí budou 2 členové posádky. Hlavní lodí, alespoň co se kapacity týká, ale bude tzv."Maďarka", která se jmenuje PRESSTON. Ta má kapacitu 90-100 cestujících a stejný typ lodě můžete znát např. z Lipna, nebo z Orlíku.

Na jezeře asi nepřekvapí, ale na řece Vltavě to bude určitě rarita. Velmi atraktivní podívanou pro diváky na břehu bude jistě představovat její otáčení u Dlouhého mostu, protože se jedná o loď cca 30m dlouhou a bude velmi záležet na šikovnosti kapitána, aby tento manévr v proudu pod jezem bezpečně zvládl.

V současnosti probíhají intenzivní přípravy na obou lodích, tak aby mohly být spuštěny na vodu. A to nejen po stránce estetické, ale i po stránce technické. O tom že majitel společnosti pan Štěpán Machart bere přípravu opravdu zodpovědně svědčí mj. fakt, že se musel vypořádat s krádeží obou kormidel u Presstona. Pro nová cestoval až na Oravu. Do Kladna si zase musel sjet pro ocelovou kulatinu na výrobu nové 15m hnací hřídele(normálně se vyrábí pouze 12m). 

Nám tedy nezbývá, než popřát oběma lodím co nejvíce najetých klidných lodních mílí a spokojených pasažérů.

Ještě dodatek - V případě, že se podaří příští rok uvést do provozu plavební komoru na vodním díle Hněvkovice, prodlouží se výlet lodí až do Týna nad Vltavou.

autor: Hawky

Poznámka k soutěži: Jedním z kapitánů je Josef Matoušek

 

Štítky vodní doprava, České Budějovice, Vltava, České Vrbné, Josef Matoušek, Altona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodní doprava v Budějcích letos zahájí svou činnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.