Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sto zvířat pro malé i velké už tuto sobotu ve Slavii

Kapela Sto zvířat, která na sklonku roku 2013 vydala album Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách, vyráží v průběhu letošního podzimu na Tlustý turné a tuto sobotu přijede se svým dvojkoncertem pro děti i dospělé do českobudějovického Café Klubu Slavie.

Téma tak trochu „jiných“ písní bylo ve vzduchu už několik let, a to nejen kvůli těm 20 dětem, které členové kapely mají. Textař a saxofonista Tomáš Belko vytáhl ze šuplíku texty, které mnohdy vznikly už v jeho adolescentním věku, doplnil je několika současnými a vzniklo tak zatím nejhravější a nejpestřejší album kapely, kde pod hudbou je podepsán zpěvák a perkusionista Honza Kalina a jedná se tak o „manželský“ projekt této letité autorské dvojice.

V textech patnácti písní a jedné básničky, které na albu naleznete, ať už je to Nechutná čivava, Lamy a větrolamy, Potkala vrána pelikána, Opravdový mlž, Hacienda nebo Sušená švestka, se vychází z rozpočítadel, bajek nebo dětských říkaček, ovšem Tomáš Belko je posouvá významově ostře do „svého“ zvláštního světa a děti rozhodně nešetří.

Mnohdy to působí tak, že Zvířata natočila i svoje nejdrsnější album, ale letitá otcovská a pedagogická zkušenost obou tvůrců mluví jasně: dítě je rovnocenný partner a tudíž není třeba ho nijak  podceňovat, ale ani zbytečně rozmazlovat. V hudbě, která je pro jeho rukopis typicky rytmická, vzdává Honza Kalina hold svým oblíbeným kapelám, a to napříč žánry. Proto tu najdete nejen ska a reggae, ale starý swing, doo-wap, latinu, ethno, rockabilly i vojenský pochod. Zkrátka takový pokus o malou hudební encyklopedii, aby děti měly šanci seznámit se i s žánry, které se v rádiích příliš nehrají.

Každá píseň má navíc jakéhosi patrona, který je mimořádnou Zvířaty oblíbenou osobností a je zároveň mistrem ve svém oboru, zde však hraje na zcela absurdní nástroj. A tak na albu uslyšíte Radima Hladíka hrát na tenisovou raketu, Marka Ebena chrastit na dešťovou hůl, Jaroslava Svěceného hrát smyčcem na ramínko, Báru Polákovou tleskat, Františka Kopa bublat brčkem v limonádě, Roberta Kodyma hrát na nafukovací balonek, Jaroslava Uhlíře na triangl, Jiřího Macháčka pochodovat, Davida Černého hrát na guiro, divadelníky VOSTO5 luskat, mistra Evropy v boxu Ondřeje Palu hrát rukavicí na kopák a mnoho dalších oblíbenců kapely účinkovat v naprosto nečekaných partech.

Koncert pro děti začíná v sobotu 6. prosince v 15 hodin a je na něj v předprodeji zvýhodněné vstupné (1x vstup = jedno dítě s jedním doprovodem), dospělí bez dítěte zaplatí klasické vstupné (například: 2x dítě + 1x rodič = 2x vstupné, nebo 2x dospělí + 1 dítě = 2x vstupné). Večerní koncert pak začne klasicky ve 21 hodin.

Vstupenky na obě akce můžete zakoupit na baru v Café Klubu Slavie nebo v prodejní síti CBsystem.

Soutěž o vstupenky

Dva čtenáři, kteří do pátečního poledne správně zodpoví otázku prostřednictvím formuláře a následně budou vylosováni, získají od Budějcké Drbny po jednom volném lístku na dětský koncert, který začne v 15 hodin.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

SOUTĚŽ SKONČILA

Na albu Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách je celkem 15 písní (šestnáctá je báseň). Správně je tedy možnost B.

Po jednom volném vstupu na dnešní dětský koncert Sto zvířat vyhráli čtenáři Jitka Oupicová a Jan Pech. Blahopřejeme!

Napsal David Matějíček
Tisková zpráva

Foto: Michal Linhart

Štítky Sto zvířat, Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách, Café klub Slavie, koncert, dospělí, děti, hudební skupina, soutěž, Tomáš Belko, Jiří Macháček, Radim Hladík, Marek Eben, Barbora Poláková, Jaroslav Uhlíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto zvířat pro malé i velké už tuto sobotu ve Slavii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.