Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Prachy, drogy, děvky... Vítejte na Wall Street!

Stojí vám před barákem otlučená felda, v ledničce se chladí pivko v plastové dvoulitrovce, sex jste měli naposledy v létě a nejtvrdší drogou, kterou doma máte, je lepidlo? V tom případě vám dám jednu radu... Obloukem se vyhněte filmu Vlk z Wall Street!

Je totiž možné, že vás v kině přemůže pláč, nebo se v horším případě budete chtít vědomě udusit popcornem. Martin Scorsese totiž natočil film plný těch největších radovánek, které si jen umíte představit. Film, ve kterém se souloží na posteli plné peněz... Film, ve kterém se dokonce hromadně souloží přímo na pracovišti... Prostě film o tom, co obyčejný smrtelník nikdy nezažije.

Jordan Belfort, jehož autobiografická kniha snímku sloužila jako předloha, byl pěkné zvíře. Prachy, buchty, fet... Možná to bylo z hlediska běžného života trošku zvrácené, ale jak DiCaprio během filmu prohlásí, kdo by chtěl žít běžný život, že?

Ačkoliv byl Belfort ve své podstatě padouch, zaručeně mu budete po celé tři hodiny fandit. Možná to byl suverénní a zbohatlý machýrek, ale jedno se mu muselo nechat - nahoru se dostal z úplného dna. Prázdné kapsy, ale maximální odhodlání. Že se mu to nakonec krapet vymklo z rukou, je už věc jiná...

Vlk z Wall Street je v první řadě postavený na fantastickém výkonu Leonarda DiCapria, který de facto nesleze z plátna. Jeho projev je jedním slovem strhující. Leonardo DiCaprio je naprosto výjimečný herec, který se rodí jednou za generaci. Můžeme být jen rádi, že už před několika lety spojil svůj talent s režisérským veteránem, který nehodlá zestárnout.

Tandem DiCaprio - Scorsese je totiž totální sázkou na jistotu. Geniální horor Prokletý ostrov, mafiánský epos Skrytá identita, dojemné drama Letec... Vlk z Wall Street pokračuje v linii těchto snímků a je možné, že některými fanoušky bude považován za dosavadní vrchol tohoto dynamického dua.

Vlastně by se ani nebylo čemu divit. Kombinuje výpravné vyprávění Letce, svěží spád Skryté identity a přidává kouzelný a nevtíravý humor, při kterém se sice nebudete válet po zemi, ale úsměvu se jen tak nezbavíte. Svým způsobem to trošku připomíná Spielbergův snímek Chyť mě, když to dokážeš, ve kterém DiCaprio exceloval na začátku milénia.

Ačkoliv má film tři hodiny, uteče poměrně rychle. Během projekce jsem si říkal, že by mírné zkrácení neuškodilo, ale s odstupem mohu říct, že všechno má svůj smysl. Vrcholů má Vlk z Wall Street hned několik. Nezapomenutelná je například scéna, ve které se zfetovaný DiCaprio plazí do svého auta, se kterým následně odjíždí domů. Jako zázrakem bez nehody... Nebo ne? Výborná je také plavba jachtou v neuvěřitelné bouři, kdy DiCapriovou jedinou starostí je, aby do sebe rychle nahrnul nějaké drogy. „Nehodlám umřít střízlivej,“ vysvětluje.

Přes komediální ráz nakonec film ale nabírá na vážnosti. FBI šlape Belfortovi na paty, manželka mu ukazuje záda a prachy začínají mizet. Scorsese mění nálady s nadhledem, vše výborně plyne, na smích navazují slzy... Takto ukočírovat tříhodinový snímek umí jen ti největší mistři.

Kromě DiCapria film představuje spíše méně známé tváře. Velikým překvapením je výkon Jonaha Hilla, který doposud hrál hlavně přihlouplé exoty. Tady sice ze začátku také tak vypadá, ale nakonec se z něho stává makléřská šelma, která vzbuzuje respekt. Dobrým tahem bylo také obsazení nepříliš známé Margot Robbie, u které se dá předvídat úspěšná kariéra. Krásná, živelná a hlavně neskutečně osobitá blondýna. Alfred Hitchcock by měl radost!

I když jsem na začátku psal, abyste se tomuto filmu vyhnuli, neberte mě vážně. Vlk z Wall Street je famózní snímek, který jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, co v minulém roce vzniklo. Je to poctivá filmařina, která v dnešní přetechnizované době působí takřka jako pěst na oko. Přesto má film moderní a svěží nádech, který jistě osloví i mladou generaci.

Budějcká Drbna dává filmu Vlk z Wall Street 90 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: Paramount Pictures, Mary Cybulski

Štítky Vlk z Wall Street, multikino CineStar, recenze, film, droga, Leonardo DiCaprio, Wall Street, Martin Scorsese, Alfred Hitchcock, Margot Robbie, Jonah Hill, Mary Cybulski, FBI, Paramount Pictures

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Prachy, drogy, děvky... Vítejte na Wall Street!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.