Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otáčivé hlediště z Českého Krumlova nezmizí. Radní schválili vypsání architektonické soutěže

Až do konce roku 2017 vydrží v zahradě českokrumlovského zámku točna Jihočeského divadla. Budějčtí radní na svém pravidelném jednání schválili, že město vypíše v dohledné době architektonickou soutěž na nové otáčivé hlediště. Stavební práce by podle plánu měly začít o rok dříve.

„Rada ve středu schválila zahájení prací na přípravě tohoto projektu a spuštění architektonické soutěže. Neradi bychom dopadli jako soutěž na Centrum halových sportů. Proto už se začalo jednat s Českou komorou architektů, která dodala městu poradce, jenž bude pomáhat organizovat tu soutěž. Ta bude dvoukolová, v prvním se bude moci přihlásit kdokoliv, ve druhém bude vybráno několik projektů,“ popisuje postup Jaroslav Talíř, náměstek budějckého primátora pro kulturu.

K projednání harmonogramu zasedne ještě 20. března v Českém Krumlově ministerská komise. Na základě jejího doporučení by měl Národní památkový ústav prodloužit nájem pro současnou divadelní točnu. Město se poté bude muset řídit stanoviskem, které vydá Krajský úřad Jihočeského kraje. Soutěž by tak sice měla být vypsána na místo, kde je točna nyní, ale v podmínkách by měla být poznámka, že nová točna bude přesunuta o deset metrů. Nově se tak bude dotýkat zámecké cesty jako tečna. „K tomu by se měli vyjádřit shovívavě i památkáři,“ přidává Talíř.

Soutěž by neměla být ani finančně limitovaná. „Spíš máme problém stanovit cenu celého díla, protože nikdo nedokáže odhadnout, jak nákladná bude celá realizace.“ říká bývalý ministr kultury. Točna by rovněž měla být rozebíratelná, což by chtělo město na základě jejího nového umístění změnit. „Snížilo by to náklady na celý projekt,“ doplňuje Talíř.

Od března se k projektu připravuje zadání a shromažďují se potřebné podklady. Samotné vypsání soutěže by mělo, hned jak schválí Rada města podmínky, přijít v květnu. Konec obou kol včetně expertíz a hodnocení je na programu v listopadu. „Je to naplánováno tak, aby se v ideálním případě točna realizovala do konce roku 2017,“ dodává náměstek. Ten se domnívá, že příprava a uskutečnění soutěže se budou pohybovat do tří milionů korun.

Foto: Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky Otáčivé hlediště, Český Krumlov, České Budějovice, Jihočeské divadlo, Rada města, Jaromír Talíř, architektonická soutěž, soutěž, projekt, Česká komora architektů, Národní památkový ústav, Otáčivé hlediště Český Krumlov, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otáčivé hlediště z Českého Krumlova nezmizí. Radní schválili vypsání architektonické soutěže  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.