Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kam míří budějcká kultura? Směr nalajnovali v Ostravě

Přesně dva roky uplynuly od představení projektového záměru přípravy Strategického plánu rozvoje kultury v Českých Budějovicích, vypracovaného občanským sdružením Budějovice kulturní. Tehdy však byl tento dokument, objednaný a zaplacený městem obnosem 205 tisíc, smeten ze stolu.

ČTĚTE TAKÉ: Budějovice kulturní aneb „kreativní průmysl“ po budějovicku

Představitelé Budějc si tak nechali vyhotovit návrh dalšího materiálu, který má určit směr, jakým by se měla kultura ve městě v dalších letech ubírat. Tentokrát se tohoto úkolu zhostila ostravská společnost PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů. Jak to dopadlo, může veřejnost posoudit sama na speciálně vytvořeném webu, kde jsou k mání všechny zpracované dokumenty.

Nad jejich smysluplností, účelovostí a efektivitou se bude v úterý od 16 hodin diskutovat na veřejném projednávání. Podle informací, která má Budějcká Drbna k dispozici, se v zasedací místnosti zastupitelstva ve staré budově radnice očekává vášnivá diskuze. Chystá se tam totiž kromě autorů projektu hned několik zástupců kulturních organizací z celého krajského města.

Ti zpochybňují spoustu nesrovnalostí v materiálu, který je podle nich zpracovaný obdobně, jako ten od sdružení Budějovice kulturní před dvěma lety, jen s několika pozměněnými formulacemi. Strategie rozvoje kultury v Českých Budějovicích, jak se dílo firmy neznalé místních poměrů nazývá, údajně stálo městskou kasu o polovinu méně, než od konkurenčních společností.

„Chceme, aby nás město nepřehlíženo a vyslechlo si naše připomínky. Kultura je tady rozvinutá a nový akční plán by měl na provozovatele zařízení myslet. V dokumentu je spousta nesrovnalostí. Například se má zakládat několik neziskových organizací, jedna by například sloužila ke komunikaci mezi městem a krajem. Přitom tam jsou věci, o které by se jednoznačně měl starat odbor kultury nebo desetičlenná kulturní komise na magistrátu,“ poukazuje člověk, který se výrazně podílí na kulturním programu v Budějcích, na umělé vytváření nových pracovních míst placených z městského rozpočtu.

Zároveň upozorňuje na skutečnost, že externí firma PROCES rozeslala v říjnu loňského roku všem provozovatelům kulturních zařízení e-mailem anketu, nad níž se však většina z nich pozastavila. To navíc byl jediný kontakt mezi Budějčáky a Ostraváky za celou dobu přípravy kulturní strategie.

„Pro vyhotovení objektivní statistiky byly některé otázky naprosto nesmyslné. Pokud můžu mluvit za nás všechny, město mělo po celou dobu víc komunikovat se společností, které to zadali, aby výsledky průzkumu dávaly logiku a měly hlavu a patu,“ říká muž, který bude na čtvrtečním briefingu osobně přítomen.

Největším problémem jsou podle zástupců kulturních zařízení fungujících na území Českých Budějovic chybějící konkretizace. „Materiál vychází k projektu, který zpracovaly Budějovice kulturní. Není tam nic konkrétního, všechno je příliš obecné a nejasné. Některé důležité informace už v žádném případě neměly v tomto materiálu chybět!“ uzavírá jménem většiny provozovatelů.

Štítky Strategie rozvoje kultury v Českých Budějovicích, PROCES, výzkum, plán, kultura, České Budějovice, Ostrava, materiál, představení, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

To nemáme odbor kultury? Kolik ještě peněz spolkne naprostá nekompetentnost a neschopnost radních, nebo jedné radní? Na co sakra potřebujeme rozbory nějaké společnosti z Ostravy? Četl jsem ty jejich materiály a opravdu je to naprosto obecný paskvil. Hlavně kvantita....Jak může někdo vybrat firmu z takové dálky, která navíc udělala všeho všudy pár "projektů" spojených s kulturou? Ony ty vazby vyplynou na povrch, jinak si to nedovedu představit. To je jako když zadala radnice výběrové řízení na portál Rodina a nechala na předložení nabídk 7 dnů!!!!! Při tom je nad slunce jasné že nikdo za tak krátkou dobu není schopen vypracovat solidní projekt. Tedy krom toho, kdo o tom věděl s předstihem......

Úterý, 15. října 2013, 08:49Odpovědět

Kam míří budějcká kultura? Směr nalajnovali v Ostravě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.