Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo má nového ředitele - Lukáše Průdka

Ředitelem Jihočeského divadla je ode dneška dvaatřicetiletý Lukáš Průdek, syn režiséra Josefa Průdka. Rodák z Českých Budějovic, absolvent pražské DAMU, který naposledy působil v Dejvickém divadle. Ve funkci vystřídal senátora Jiřího Šestáka.

„Nejsem pan Šesták, a tak je jasné, že ze své povahy budu dělat mnoho věcí jinak. Například jsem osobou zcela apolitickou, mým hlavním cílem je, aby za Jihočeské divadlo mluvily především jeho umělecké výsledky a vzdělávací a společenský přínos, který pro svůj region má,“ řekl Lukáš Průdek.

Mezi jeho priority patří budoucnost Otáčivého hlediště v Českém Krumlově, modernizace budovy Jihočeského divadla, hledání vícezdrojového financování nebo třeba rozšíření marketingových aktivit cílených na zahraniční diváky.

Výpadek sezony divadlo po odstranění nynější točny v Českém Krumlově, po kterém léta volá výbor UNESCO, nepředpokládá. V komisi pro řešení otáčivého hlediště všechny zúčastněné strany dospěly ke kompromisnímu řešení. Nová, demontovatelná točna se dá vybudovat po sezoně. Průdek věří, že budoucnost otáčivého hlediště se v dohledné době vyřeší.

„Oficiální vyjádření UNESCO jsme my ani ministerstvo kultury po srpnové návštěvě komisařek v Krumlově zatím nedostali. UNESCO může k problematice otáčivého hlediště vydat doporučení, která nemůžeme předvídat, a tak nezbývá než čekat,“ uvedl ředitel.

Podstatu vícezdrojového financování lze podle něj naplnit jen tak, že divadlo bude mít více zřizovatelů. V ideálním případě by měly být tři: ministerstvo kultury, Jihočeský kraj a město České Budějovice. Další část nákladů musí pokrýt divadlo svými tržbami a penězi od sponzorů. Ti se podle Průdka dají najít především pomocí významných a úspěšných projektů.

Generálním hudebním ředitelem opery podle něj zůstane Mario De Rose. „Pod jeho vedením roste nejen kvalita orchestru, ale i potěšení hráčů ze svěřené práce. Hráči totiž vědí, že pod Mariovým vedením má práce význam i pro jejich vlastní umělecký rozvoj,“ uvedl nový šéf Jihočeského divadla.

V pátek divadlo uvedlo světovou premiéru skladby Stabat Mater Josého Cury, což bude už třetí spolupráce s tímto světoznámým tenorem a renesančním člověkem. Divadlo získalo pro spolupráci i jiné významné zahraniční umělce a do budoucna chystá další projekty přesahující hranice regionu, které budou mít minimálně celostátní význam.

„Bez Mariovy účasti bychom tyto projekty posilující prestiž města a kraje nemohli uskutečnit. Mít svého 'superMaria' se rozhodně vyplatí,“ konstatoval Lukáš Průdek, který je také zvědavý na premiéru Psa baskervillského před otáčivým hledištěm v režii Petra Zelenky a také světová premiéra inscenace Poker Face bude podle něj lahůdkou. Divadlo ji bude uvádět na nově otevřené studiové scéně Na půdě.

Z repertoáru Malého divadla nový ředitel vřele doporučuje hru Jak jsem byl Cyrano. Velká očekávání v něm vzbuzuje také Baron Prášil na otáčivém hledišti. Figarova svatba, Aida a Labutí jezero jsou připravované pecky operního a baletního souboru. „Bude to krásná sezona,“ míní nový ředitel jihočeské divadelní scény.

Zdroj: ČTK
Foto: Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, nový ředitel, Lukáš Průdek, otáčivé hlediště, divadelní sezona, Jiří Šesták, divadlo, hlediště, České Budějovice, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Dejvické divadlo, UNESCO, Český Krumlov, projekt, premiéra, Ministerstvo kultu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo má nového ředitele - Lukáše Průdka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.