Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hluboká bude hostit filmový festival Voda, moře, oceány

Voda, moře, oceány 2013 - jubilejní desátý ročník mezinárodního filmového festivalu - bude zahájen tento týden ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou. Festival představí 31 filmů z 12 zemí světa, bohatý doprovodný program a setkání s mnoha zajímavými hosty.

Hlavním festivalovým centrem bude Kulturní centrum a kino Panorama s přilehlou kavárnou Relax Bali, projekce pro veřejnost a školy poběží rovněž ve čtvrtek, pátek a sobotu v ZOO Ohrada a některé části programu budou připraveny v Relaxačním a regeneračním centru Hluboká.

Festival vyvrcholí sobotním Ceremoniačním večerem, kterým budou provázet prezident festivalu Steve Lichtag, světoznámý filmař, potápěč a dobrodruh, a viceprezident festivalu Jindřich Soukal, který mimo jiné představí projekt na Bali - Occupied by sea (Obsazeno mořem).

Dalšími významnými hosty festivalu budou Sir James Mancham, první prezident Republiky Seychely a spoluzakladatel World Future Council, dále Gwilym Sicobo, od roku 2010 velvyslanec cestovního ruchu Republiky Seychely v České republice a následně také obchodní a investiční zástupce Seychel pro Českou republiku a východní Evropu.

Hlavní hvězdou festivalu je David Hannan, renomovaný australský filmař, umělec, pedagog a ochránce životního prostředí. Oceánskou říši zkoumá a dokumentuje více než 50 let a za svou činnost získal mnoho mezinárodních cen a uznání. Mimo jiné je několikanásobným nositelem Emmy jako kameraman i mediální producent, který pracuje hlavně v tropických a mírných vodách okolo Austrálie, Antarktidy, Papui - Nové Guinei, Filipín a Bornea.

Je rovněž zakladatelem Ocean Ark Alliance, celosvětové neziskové organizace se sídlem v Austrálii, která dnes zastřešuje jednu z nejkomplexnějších a velmi významných sbírek na téma mořské vědy a digitálních médií. Jeho firma Plankton Productions sídlí v Austrálii a dnes vlastní jeden z největších nezávislých archivů tropického mořského světa v HD video.

Hosty festivalu dále budou Emeria Wilujeng Amir Siregar, Její Excelence ambasadorka Indonéské republiky v České republice, Richard Jaroněk, potápěč, filmař a fotograf, Petr Horký, filmař, cestovatel, moderátor, Tomáš Krejčíř, herec a moderátor, a mnozí další.

Kromě hlavního programového bloku, zaměřeného na tematickou filmovou produkci, nabídne festival Voda, moře, oceány 2013 také výstavu Voda očima dětí - výtvarné práce dětských autorů čestného partnera festivalu centra Arpida budou vystaveny ve foyer KC Panorama v Hluboké.

I letos Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Česko - Indonéskou obchodní a turistickou komorou a Ambasádou Indonéské republiky pořádají informační a diskusní panel o obchodních možnostech ve smyslu nových podnikatelských příležitostí Touches of Indonesia (Doteky Indonésie).

Festival ozdobí rovněž cestopisná výstava Století Miroslava Zikmunda v prostorách Relaxačního a regeneračního centra Hluboká. Je fragmentem dokumentárních fotografií, jež slavná dvojice Zikmund a Hanzelka nashromáždila za více než 75 let svého života cestovatelů. Dozvíme se rovněž něco o průběhu prací na stejnojmenném filmovém projektu, který bude mít premiéru na podzim roku 2013.

V Relaxačním a regeneračním centru bude souběžně probíhat tematický týden Doteky Indonésie, jehož programem je setkání se zajímavostmi indonéské kultury, přírodního bohatství, životního stylu a také indonéské kuchyně, kterou bude připravovat uznávaná indonéská šéfkuchařka Putri R. Mumpuni.

Připraveny jsou workshopy tance a batikování, které povedou renomovaní indonéští umělci a speciální indonéské masáže, které budou provádět maséři z Indonésie.

Vše nasvědčuje tomu, že bohatý program festivalu bude důstojnou oslavou 10. výročí svátku všech příznivců tajemného a krásného podmořského a vodního světa.

Foto: archiv Steva Lichtaga

Štítky Voda, moře, oceány 2013, mezinárodní filmový festival, Hluboká nad Vltavou, Steve Lichtag, festival, filmový festival, filmař, Seychely, Česko, Austrálie, Indonésie, Miroslav Zikmund, James Mancham

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká bude hostit filmový festival Voda, moře, oceány  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.