Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Filmový trhák Thor: Temný svět očima Budějcké Drbny

Blonďatý hrdina s pěknou tvářičkou, obřími svalisky a pronikavým kukučem. Nosí u sebe stále své věrné kladivo. Samozřejmě, že není řeč o nikom jiném, než o borci, který už nějakou chvíli láme rekordy v návštěvnosti kin po celém světě.

Původně komiksový Thor, asgardský bůh hromu, přináší na filmová plátna tak trochu pro každého. Velkolepé dobrodružství, kus děje ve vesmírných končinách, kus zase v Londýně jednadvacátého století,  trochu komplikovanější zápletku, vtip i nadsázku.

Thor ve svém příběhu usiluje o mír v celém vesmíru, ve všech světech i v srdci své vyvolené. Krásná Natalie Portman to totiž se svým drahým nemá vůbec jednoduché. Thor neustále někde lítá, mává s kladivem a na planetě Zemi se neobjeví třeba dva roky.

O to horší je pak rozhodnutí, které musí blonďatý bůh udělat, aby zachránil lidstvo. Postaví se čelem mocnému sokovi, mocnějšímu než celý jeho svět - Asgard. Do vesmíru se totiž vrací starobylá rasa v čele s vůdcem Malekithem, aby uvrhla vesmír opět do temnoty.

Ačkoliv jde divák do kina s vnitřním přesvědčením, že tyhle filmy vždycky dobře končí, snímek Alana Taylora ho o tom zcela ne a ne přesvědčit. Během celého filmu divák přemýšlí, zdali opravdu všechny důležité postavy přežijí a zdali jsou opravdu takové, jak jednají.

Náročnější divák zároveň ocení temnou atmosféru, která báječně kontrastuje s atmosférou moderního Londýna. Nic se ale nebije, pouze skvěle doplňuje. Komické prvky a scény dokreslují propracovaný děj a divák se místy opravdu dobře pobaví, například když Thorovo kladivo přistane na londýnské okurce (Gherkin).

Stejně tak oceňuji výpravu filmu. Asgard je velkolepé město. Kulisy asgardských ulic jsou největšími kulisami, jaké kdy byly pro potřeby filmu společnosti Marvel postaveny. Je dokonce možné vydat se na procházku asgardskými ulicemi a prohlížet si při tom krámky, krčmy a cvičiště.

Aby bylo možné v počítačích realisticky vygenerovat vodopády, které lemují Asgard, nasedl štáb do letadla a natočil ze všech možných úhlů islandský vodopád Dettifoss (nejmohutnější evropský vodopád - pozn. autorky).

Nevýhodou filmu, ale možná i trochu kouzlem je, že má až příliš překvapivý závěr, který diváka nepotěší, jelikož bude doufat, že se brzy dočká pokračování.

Pokud jste tedy ještě Thora neviděli, neváhejte ani chvíli a vyrazte do budějckého multikina CineStar buď na 2D nebo 3D verzi. Jistě vás zaujmou dlouhé blond kadeře Chrise Hemswortha či okouzlující Natalie Portman, jakožto Jane Foster, která chtěla kvůli neshodám se studiem odejít od projektu. Naštěstí jí v tom zabránil již podepsaný kontrakt.

Štítky Thor: Temný svět, multikino CineStar, České Budějovice, Thór, Drbna.cz, film, vesmír, Natalie Portmanová, Londýn, vodopád, Chris Hemsworth, Alan Taylor, Země, Jane Foster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový trhák Thor: Temný svět očima Budějcké Drbny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.