Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dolní Slověnice se opět mohou pyšnit vlastním muzeem

Stará řemesla, ale i historii obce od středověku do 20. století. To vše naleznete ve znovuobnoveném muzeu v Dolních Slověnicích poblíž Lišova na Budějcku. Expozice, která byla slavnostně otevřena v neděli 27. července, se nachází v budově bývalé školy.

„Pro letošní rok bude muzeum otevíráno příležitostně anebo po domluvě přes mail muzeum.slovenice@seznam.cz. V příštím roce by snad měla být stanovena pravidelnější otevírací doba přibližně dvakrát za měsíc. Všichni na muzeu pracujeme jen ve svém volném čase,“ uvedl Jan Ciglbauer ze spolku Historie severního Českobudějovicka, který se na chodu muzea podílí.

Národopisné muzeum Dolní Slověnice bylo založeno již v 60. letech minulého století. Stál za ním místní kronikář Josef Turinský. Nacházelo se v areálu středověké tvrze a návštěvníci v něm mohli nalézt staré zemědělské a řemeslné stroje, ale i nejrůznější písemnosti, které se týkaly obce.

„Po předčasné Turinského smrti nikdo v jeho práci nepokračoval a sbírky zůstaly uzavřeny. Ve staré kamenné budově ale trpěly vlhkem a byly proto v roce 1990 přestěhovány do budovy zrušené školy,“ zmínili provozovatelé muzea.

Zlom nastal v minulém roce, kdy se muzea ujal Historický spolek Slověnice. Díky finanční podpoře města Lišov se podařilo dokončit základní rekonstrukci, která byla pro provoz muzea nutná.

Expozice se nachází ve dvou sálech a vzhledem k tomu, že 28. července uteklo 100 let od vypuknutí 1. světové války, naleznete v ní i malou výstavku, která připomíná padlé vojáky Dolních a Horních Slověnic.

Štítky Dolní Slověnice, muzeum, řemesla, historie, středověk, Lišov, řemeslo, první světová válka, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dolní Slověnice se opět mohou pyšnit vlastním muzeem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.