Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dave a Sony: Nový klip Fénix bereme jako milník v naší kariéře

Hip-hopové duo Dave a Sony působí na českobudějovické scéně již několik let. Dokázali si získat respekt u žánrových fanoušků, natočili několik povedených nahrávek, přesto stále cítí, že stojí na začátku. Aktuálně se prezentují novým klipem ke skladbě Fénix, který je předvojem letošních projektů, do kterých se oba nadějní muzikanti pustí.

Vaše nové video na mě působí melancholicky, možná i trošku depresivně. Jaké pocity chcete u posluchačů, respektive diváků vyvolat?
Ke skladbám nikdy nepřistupujeme tak, že bychom si dopředu určovali, jakou náladu nebo emoci chceme na posluchače či diváka přenést. Hudbu tvoříme tím stylem, že nálada a emoce v ní přesně odpovídá náladě a emoci v nás v daný okamžik. Ač to možná bude znít divně, když skládáme hudbu, případně píšeme text, nemyslíme při tom na fanoušky a na to, aby se jim to líbilo. To, co si z toho posluchači vezmou, nebo co z toho budou cítit, je věc druhá.

V dnešní době se točí klipy jako na běžícím pásu. Jaký smysl pro vás video má? Jedná se o propagaci, nebo podtržení vyznění celé skladby?
Tak trochu obojí, ale hlavně video podtrhuje celou skladbu - obrazově podporuje celou myšlenku textu. Zároveň jsme však klipem Fénix chtěli poukázat na to, že jsme v posledních měsících prošli dost zásadní změnou, což klip a skladba naprosto vystihují - poražení bolesti, povstání z popela, zvednutí ze dna a tak dále. Bereme to jako milník v naší kariéře a nastartuje to spoustu práce a projektů, které máme pro rok 2015 v plánu. A že je na co se těšit! (úsměv)

V Budějcích jste poměrně známé duo. Dá se říct, jaký máte status z hlediska celé republiky?
Nemáme pocit, že bychom byli v Budějcích nějak zásadně známí, ale snažíme se povědomí o nás v rámci našeho města neustále zvyšovat a doufáme, že se nám to daří a do budoucna podaří i v rámci České republiky, kde nijak extra známí nejsme. Je třeba si také říct, že hip-hop děláme poněkud odlišně než ostatní. Vždy jsme o sobě tvrdili, že jsme taková hip-hopově alternativní skupina. A takové skupiny to mají vždycky těžké v prosazení se, protože nejdou s hlavním proudem.

Na svých stránkách píšete, že si veškerou hudbu obstaráváte sami, což ve vašem žánru příliš běžné není. Jakým stylem píšete skladby? Nejdřív muzika a poté text, nebo naopak?
Ano, hudbu komponujeme naprosto od základu, tedy každý nástroj, každý úder bicích a tak dále je promyšlen a nemá původ v samplech a jiných smyčkách. Jestli to není běžné v tomto žánru, nevím, možná ne. Nesledujeme, jakým způsobem skládají ostatní. (smích) Jinak vždy máme první hudbu, na kterou se posléze píše text.

Už jsme to načrtli, ale je těžké se prosadit na hip-hopové scéně? Přijde mi, že je v dnešní době „zaplevelená“ mnoha interprety, kteří si stáhnou smyčku, něco „narepují“ a chtějí tím dobýt svět. Vzniká tak velký přetlak jmen, ve kterém se i nadějní muzikanti mohou ztratit. Co vy na to?
Myslíme si, že v dnešní době je to již mnohem lepší, než před několika lety, kdy opravdu chtěl být rapperem každý druhý kluk. Scéna se určitě pročistila, nicméně zároveň se hip-hop dostal do komerční sféry showbusinessu, kdy komerční média diktují aktuální trendy, které se pak poslouchají, protože je to zrovna in a pak i šikovní a nadějní muzikanti mohou snadno zapadnout, protože zrovna nejedou trendy vlnu. Jinak si myslíme, že česká scéna je poměrně nepřístupná novým jménům, poslouchají se stále ti samí interpreti a fanoušci nevěnují moc pozornosti novým tvářím.

Máte za sebou již řadu úspěchů, skvělých koncertů, klipů i nahrávek. Máte nějakou metu, které byste chtěli dosáhnout?
Ano, máme toho za naší dobu působnosti celkem mnoho, nicméně se stále cítíme, jako bychom stáli na začátku a všechny naše sny a cíle jsou ještě daleko před námi. Náš hlavní cíl je dostat naši hudbu k co největšímu počtu lidí a zároveň hudbou lidi motivovat a pomáhat jim, což vždy byla primární myšlenka Dave a Sony - a pro to děláme maximum. Letos vyjde v pořadí již třetí album, několik videoklipů, v plánu je řada zajímavých spoluprací, stejně jako i práce na našem projektu Help for Help, který se zabývá nezištnou pomocí druhým.

Něco na závěr?
Chtěli bychom všechny čtenáře Budějcké Drbny pozvat na náš facebookový profil Dave a Sony a také YouTube kanál, kde si můžou poslechnout všechnu naši tvorbu, případně se dovědět o všech novinkách kolem Dave a Sony. A pokud se vám bude líbit naše myšlenka, třeba se stanou naším fanouškem. (úsměv) Mockrát děkujeme!

Štítky Dave a Sony, Fénix, hip-hop, České Budějovice, Sony, hudba, projekt, emoce, kariéra, styl, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Žalud

Malej zakrslej plešatej trpajzlik s falešným parťákem... Tak to je učebnicovej obrázek českýho "alternativního" hip hopu. Za deset let šaškování mezi vožralejma dětma jim vyjde PR článek na drbně..ještě mi tam u tý fotky chybí nablejskanej Favorit s vyleštěnejma puklicema z tátovo bazaru. Za mě třikrát fuj!!! Doporučuju se tomuhle hudebnímu svinstvu obloukem vyhnout. A pro ty co rádi poslouchají KVALITU z jihu: kapela Desrechts - Lišov .. https://www.facebook.com/DeZrechts

Neděle, 15. února 2015, 11:11Odpovědět

Dave a Sony: Nový klip Fénix bereme jako milník v naší kariéře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.